Glavni pregovarač EU za Bregzit pozdravio govor Mej

Brisel -- Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije pozdravio je govor britanske premijerke Tereze Mej o ciljevima Bregzita.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako kaže, Tereza Mej je "izrazila konstruktivan duh" i "pokazala spremnost da se ide napred".

"Naš prioritet je da zaštitimo prava gradjana. Gradjani EU moraju u Velikoj Britaniji imati ista prava kao britanski gradjani danas u EU. Ta prava u Velikoj Britaniji moraju biti zaštićena na isti način kao u EU. Izjave Mej su korak napred, ali one moraju biti prevedene u preciznu pregovaračku poziciju Velike Brtanije", naveo je Barnije u izjavi, a saopštila Evropska komisija.

Barnije je naveo da je britanska vlada danas prvi put tražila da u periodu od dve godine posle izlaska iz Unije nastavi da ima pristup jedinstvenom tržištu, prema sadašnjim uslovima, i da se nastavi postojeća bezbednosna saradnja.

"Ako Evropska unija to želi, taj novi zahtev mogao bi da bude razmotren", rekao je Barnije.

On je dodao da se EU slaže s Mej da dve strane treba da uspostave blisko partnerstvo za budućnost i pozdravio činjenicu da Velika Britanija priznaje da posle napuštanja EU ne može da zadrži sve privilegije koje je imala kao članica, a uz manje obaveza od drugih članica.

Lider najvećeg bloka stranaka u Evropskom parlamentu, šef Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber izjavio je da je zbog govora Tereze Mej u Firenci zabrinut više nego ranije po pitanju postizanja dogovora, prenosi Asošiejted pres.

"Mej suštinski nije uopšte razjasnila pozicije Londona. Sada sam još više zabrinut", rekao je Veber.

Predsednik grupe socijalista i demokrata (SD) u Evropskom parlamentu Djani Pitela pozdravio je pozitivan ton govora Tereze Mej, ali i dodao da je potrebno videti da li iz njenih predloga mogu da uslede konkretne akcije.

"Zadovoljni smo što je Tereza Mej nastupila s pozitivnijim tonom nego njen ministar spoljnih poslova (Boris Džonson) prošle nedelje. Pozdravljamo što je iznela stavove o nekim od najosetljivijih pitanja pregovora. Ipak, potrebno je više jasnoće i detalja za procenu da li njeni predozi mogu da budu pretvoreni u konkretne akcije", naveo je Pitela, a saopštila njegova grupa SD.

Šef liberalne grupe ALDE u Evropskom parlamentu Gi Verhofštat rekao je da posle današnjeg govora Mej deluje da "pozicija Velike Britanije postaje više realistična", pošto je Vlada te zemlje "konačno priznala da će tranzicioni period (posle Bregzita) biti neophodan, na šta je Evropski parlament ukazao rezolucijom 5. aprila", saopštila je grupa ALDE.

Pregovarači EU navode da dogovor o Bregzitu mora biti postignut do oktobra 2018. godine kako bi parlamenti država članica imali dovoljno vremena za njegovu ratifikaciju pre nego što Velika Britanija napusti Uniju 29. marta 2019. godine, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu