Turska: Kurdski referendum nije legitiman

Ankara -- Turska je oštro osudila planirani referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana, zakazanog za sledeću nedelju, saopštivši da nije legitiman.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Freeimages
Foto: Freeimages

Osim toga, oni su naveli i da je Ankara spremna da zada kontraudarac ukoliko referendum bude održan.

"Neprihvatljiva i nelegitimna priroda referenduma se još jednom pokazala", saopštio je Savet nacionalne bezbednosti Turske, nakon sastanka kojim je predsedavao predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan.

Savet je upozorio da je Ankara spremna da koristi svoja "prava" u skladu sa međunarodnim sporazumima, prenosi AFP.

"Ukoliko se referendum održi, Turska zadržava prava na osnovu bilateralnih i međunarodnih sporazuma", saopštio je Savet.

Regionalna vlada Kurdistana je uprkos protivljenju od Turske, Irana i SAD odlučila da održi neobavezujući referendum o nezavisnosti zakazan za 25. septembar.

Ankara je i ranije upozoravala o održavanju referenduma, naglasivši da može dovesti do "građanskog rata" i da će "postojati cena" ako se održi.

Turska, međutim, uprkos svim pretnjama, nije naglasila kakvi se koraci mogu očekivati.

Savet je takođe saopštio da je referendum "ogromna greška" i da preti nacionalnoj bezbednosti Turske, pozvavši lidere Kurdistana da otkažu referendum.

Lider iračkog Kurdistana Masud Barzani danas je naglasio da će referendum biti održan.

Uprkos tome što Turska poslednjih godina gaji jake veze sa regionalnom vladom Kurdistana, plaše se da će referendum raspaliti separatističke tendencije među kurdskim življem na teritoriji Turske, navode agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu