Protest belaca zbog ubistva Afroamerikanca

Sent Luis -- Više stotina osoba, mahom belaca, okupilo se u američkom gradu Sent Luisu u znak protesta što je sud oslobodio policajca optuženog da je upucao Afroamerikanca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Freeimages.com
Freeimages.com

Sada već bivši policajac Džejson Stokli optužen je za ubistvo 24.godišnjeg Entonija Lamara Smita.

"Ćutanje belaca je nasilje", uzvikivali su učesnici protesta koji su se sinoć okupili u Sent Luisu u Misuriju i marširali ulicama grada, prenosi AP.

Organizatori protesta su pozvali na skup "Samo belih saveznika", a organizatorka Kori Buš rekla je da su pripadnici mnogih rasa uznemireni i besni zbog tretmana Afroamerikanaca u Sent Luisu.

"Mislim da je sjajno za ljude da znaju da ima belaca koji veruju da su životi Afroamerikanaca važni i ne plaše se da to pokažu, koji žele da sruše sistemski rasizam", rekla je Buš.

Protesti su organizovani nakon što je u petak sudija zaključio da 36.godišnji bivši policajac iz Sent Luisa Džejson Stokli nije kriv za ubistvo prvog stepena u smrtonosnoj pucnjavi u kojoj je nastradao 24.godišnji Entoni Lamar Smit.

Smit je pogođen sa pet metaka dok je sedeo u svom automobilu nakon što je pokušao da pobegne Stokliju i njegovom kolegi 20. decembra 2011, saopštile su vlasti. Tokom potere, Stokli je, kako se može čuti na video-snimku iz policijskog vozila, rekao da će ubiti Smita, naveli su tužioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu