Incko: Treba suspendovati zakon o referendumu u RS

Sarajevo -- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nelegalan i antidejtonski.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

"Referendumski zakon je na snazi, treba da se suspenduje", rekao je Incko povodom toga što je Službeni glasnik RS pre tri dana objavio Odluka o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH.

Tu odluku parlament RS je doneo još u julu 2015. godine.

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je da će odluka o održavanju tog referenduma biti suspendovana u Narodnoj skupštini RS, pošto, kako je rekao, u RS ne postoji konsenzus o referendum, ali i zato što bi u sadašnjoj konstelaciji međunarodnih odnosa to bio rizičan potez.

Dodik je kazao da najavljena suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH nije odustajanje od referenduma i da se to pitanje može ponovo pokrenuti.

Komentarišući "špijunsku aferu", koja je podigla tenzije između BiH i Hrvatske, Incko je kazao da treba "spustiti loptu" i prepustiti da svoj sud o tome daju nezavisni eksperti.

"Sve afere prisluškivanja treba da budu u rukama nadležnih organa. Sve što je legalno, treba raditi, ilegalno treba kazniti. Stručnjacima prepustiti to pitanje", kazao je visoki predstavnik u BiH.

Hrvatski list Nacional je pre par dana objavio da obaveštajna služba BiH prisluškuje zvaničnike Hrvatske, što je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić demantovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu