Čačak: Na zidu kancelarije inspektora – Vučić i Vulin

Kancelarija inspektora za rad u Čačku ukrašena je fotografijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina, piše RSE.

Izvor: RSE
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Njihova dva velika portreta postavljena su na inicijativu koordinatora inspekcije rada Moravičkog okruga Vladimira Radosavčevića.

U odluci da okači ove fotografije on ne vidi čin idolopoklonstva, kako su glasili prvi komentari njegovog gesta.

"Ja to gledam na potpuno drugi način. To je slika šefa države i slika ministra koji je vodio Ministarstvo za rad", rekao je Radosavčević.

On je tako postao državni službenik u Srbiji koji je preduzeo korak čije je samo predlaganje pre nešto više od mesec dana podelilo javnost i inspirisalo mnoge ovdašnje satiričare.

Naime, sam Aleksandar Vulin je, ubrzo nakon što je preuzeo funkciju ministra odbrane, izneo predlog da se u vojnim objektima postave Vučićeve slike.

Postavljanje fotografija državnih predsednika u institucijama nije neuobičajena ni u mnogim demokratskim državama, ali s obzirom na energiju s kojom vladajuće snage u Srbiji grade kult Aleksandra Vučića, nikoga nisu iznenadile rasprave koje su usledile.

Antropolog Stefan Aleksić smatra da Srbija ne bi trebalo da se ugleda na modele država popout Turske, Mađarske ili Rusije u kojima se, kako navodi, nesumnjivo gradi kult ličnosti. Stoga, za njega je postupak šefa inspekcije rada u Čačku neprihvatljiv.

"Administratori, birokrate, a to su u suštini predsednici i premijeri, ćate privremeno postavljene na neko političko mesto, nikada ne smeju da imaju tu vrstu pažnje posvećene samoj ličnosti koja tu funkciju vrši", navodi Stefanović.

Inspektor Radosavčević navodi da su portreti postavljeni uz saglasnost ostala tri inspektora sa kojima deli kancelariju.

Na pitanje da li će ove fotografije skinuti, pre svega Vulinovu, koji od juna, kada ga je nova premijerka Ana Brnabić imenovala na novu funkciju, više ne vodi resor pod čijom je ingerencijom inspektorat rada, Radosavčević odgovara: "Nemam komentar na pitanje da li ću menjati ili neću. To je neki izbor koji sam ja u tom trenutku napravio".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu