"Delegacija PR u Njujorku uložila više energije od srpske"

Beograd -- Predsednik CIRSD Vuk Jeremić ocenio da su predstavnici Prištine na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku uložili mnogo više energije od delegacije Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Bojim se da je prištinska strana bila daleko ozbiljnija. Imao sam sastanke sa 30-tak ministara spoljnih poslova, šefova država i vlada, ljudi iz celog sveta, i samo jedan ili dvojica njih nisu videli kosovsku delegaciju", rekao je Jeremić televiziji N1 u direktnom uključenju iz Njujorka.

Jeremić, koji je i bivši predsedavajući Generalnoj skupštini UN, naveo je da je prištinska delegacija imala najmanje 25 direktnih sastanaka, ako ne i više, i da pretpostavlja da su lobirali za priznavanje i za svoje članstvo u Unesku.

"Mislim da su oni ovog puta uložili daleko više energije od nas, osim ako Srbija nije imala sastanke na nekom drugom mestu, van zgrade UN", rekao je Jeremić.

Naveo da srpska bilateralna diplomatija, naročito kada je reč o geografski udaljenim državama, nema tu vrstu tempa i daha koja je neophodna, pogotovo pred ozbiljnim multilateralnim izazovima, poput novog pokušaja učlanjenja Kosova u Unesko.

Povodom najava u srpskim medijima da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da poseti Srbiju, Jeremić je istakao da je spreman na veliku opkladu da se to neće dogoditi.

"Naravno, voleo bih da sam u krivu, jer je dobro da predsednik SAD poseti Srbiju, ali sam vrlo rezervisan prema istinitosti takve tvrdnje", naveo je Jeremić.

Dodao je da stvar može bolje da stoji što se tiče posete Srbiji predsednika Francuske Emanuela Makrona.

"Ne znam da li će Makron imati vremena da posećuje Balkan, ja bih voleo da ga ima, ali se ne bih kladio da će ta poseta biti u izuzetno skoroj budućnosti. To su velike prilike da se osnaže bilateralni odnosi i da se razgovara u regionalnom kontekstu o stvarima koje su za nas od velikog značaja, a to je pitanje Kosova i Metohije", rekao je Jeremić.

On je ocenio da je vlast u Beogradu, međutim, opredeljena da se prema kosovskom pitanju odnosi na drugačiji način, isključivo u okviru dijaloga bez šire internacionalizacije i da je o tome postignut prećutni dogovor.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da lideri zapadnog Balkana na ovogodišnjoj sednici Generalne skupštine UN nisu bili preterano iznad radara u svojim nastupima i da je svet ovog puta mnogo više govorio o Severnoj Koreji i Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 233 idi na stranu