"Dodik je kapitulirao, sarađuje sa centrima moći Zapada"

Banjaluka -- Opozicioni Savez za promene pozvao je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da podnese ostavku.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako navode, Dodik je odustajanjem od referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine kapitulirao i pokazao da će učiniti sve, pa i sarađivati sa centrima moći Zapada, da se zadrži na vlasti.

"Dodik je kapitulirao, većina je pokazala koliko su koristili referendume u političke svrhe. Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH bio je samo politikanstvo, a služio je da prevari građane pred izbore", rekao je predsednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica.

Prema njegovim rečima, odlukom da se odustane od referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH je "ponižena Narodna skupština RS, institucije RS, kao i njeni građani", te je po drugi put "derogiran i diskreditovan institut referenduma".

"Osim što je ova odluka prevarantska, ona je i kolaboracionistička. Ona je najbolji dokaz da režim sarađuje sa delom zapadne administracije. To je proizvod njihovog straha od pritisaka na njih lično, zamrzavanje imovine i otvaranje afera", dodao je Mihajlica.

Prema njegovim rečima, odluka vladajuće većine u parlamentu RS, doneta u julu 2015. godine, o referendum o radu Suda i Tužulaštva BiH je bila "avanturistička", na šta je opozicija i upozoravala.

"Pokazalo se da režim u RS nije imao saglasnost i podršku Srbije i Rusije za donošenje ove odluke i održavanje referenduma. Sve je ovo urađeno u političke svrhe, s ozbiljnim i nesagledivim posledicama", rekao je Mihajlica.

Narodna skupština RS je pre dve godine donela odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, a ta odluka je u Službenom glasniku RS objavljena tek juče.

Dodik je dan pre objavljivanja odluke u Služenom glasniku naveo da će ona biti suspendovana u parlamentu RS, jer u ovom entitetu ne postoji politički konsenzus za održavanje tog referednuma.

Goran Đorđić iz Stranke napredne Srpske ocenio je da je Dodik "kapitulirao i kao predsednik SNSD-a", jer je pogazio osnovno programsko opredeljenje te stranke, koje se odnosi na nezavisnost RS.

Prema njegovim rečima, Dodik više nema nikakav kredibilitet i da zbog niza svojih pogrešnih odluka treba da podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu