Mogerini protiv američkog stava: Svi smo se usaglasili...

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da su se sve strane u sporazumu o iranskom nuklearnom programu saglasile da se dogovor sprovodi po planu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je istakla i da bi trebalo da se o pritužbama SAD o drugim postupcima Irana razgovara van konteksta tog sporazuma.

Nakon sastanka u Njujorku sa učesnicima sporazuma iz 2015. godine, Mogerinijeva je rekla novinarima da sporazum "funkcioniše i da koristi svojoj nameni".

Federika Mogerini je kazala da je očuvanje sporazuma značajno u, kako je navela, kritičnom vremenu u svetu.

Ona nije navela da li će SAD istupiti iz sporazuma, ali je istakla da je EU posvećena poštovanju tog dogovora.

Sastanku u sedištu UN u Njujorku prisustvovali su i američki državni sekretar Reks Tilerson i šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Tilerson je rekao da se Iran "tehnički pridržava" sporazuma o nuklearnom programu, ali da sporazum ne ispunjava očekivanja u smislu uklanjanja "ozbiljne pretnje" u tom regionu.

On je potvrdio da je američki predsednik Donald Tramp doneo odluku da li da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ali da ne želi da kaže šta je odlučio.

Američki državni sekretar je rekao i da je premijerka Velike Britanije zatražila od Trampa da joj saopšti odluku, ali je on rekao "ne".

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je sinoć da će njegova država "odlučno reagovati" na bilo kakvo kršenje sporazuma o nuklearnom programu, dodajući da je "neznalačka, apsurdna i omalovažavajuća retorika" američkog predsednika Donalda Trampa o Iranu nedostojna Ujedinjenih nacija.

"Bila bi velika šteta ako ovaj sporazum unište ohole novopridošlice u svetu politike", rekao je Rohani u debati Generalne skupštine UN, aludirajući na Trampovu administraciju.

Tramp je u utorak u UN nazvao nuklearni sporazum s Iranom "sramotom" za SAD i rekao da vlada Irana "maskira korumpiranu diktaturu lažnim prividom demokratije" i nemilosrdno vrši represiju nad svojim građanima.

Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su u julu 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu