Brnabićeva: Upravo suprotno, Vlada nije gušila "Vranjske"

Beograd -- Vlada Srbije dala je za "Vranjske" u ovoj godini 1,7 miliona dinara, što je više nego što je taj list dobio za pet godina DS, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Upravo stoga, kaže, ne stoje kvalifikacije da Vlada guši "Vranjske".

"Ovde se priča o tome da li je vlada gušila 'Vranjske'. Od 2014, ono što sam gledala, za sadržaj 'Vranjskih', preko konkursa, dobili su oko 4,5 miliona dinara, više nego ikada do tada. Dobili su mnogo više nego ikada, meni je to dokaz da vlada Srbije nije gušila 'Vranjske', upravo suprotno - ova vlada Srbije podržala je 'Vranjske', u jednoj godini, u ovoj, dobili su novca više nego za pet godina demokratske vlade", rekla je predsednica vlade novinarima.

Naknadno je proverila sve informacije i kaže da se veoma iznenadila kada je videla koliko značajne sume su dobile te novine.

"Iako 'Vranjske', složićemo se svi, nisu medij koji podržava vladu Srbije i njenu politiku, oni su na raznim konkursima, preko ministarstva kulture dobili značajne sume. Meni je neverovatno indikativno da su samo u 2017. 'Vranjske' dobile 1,7 miliona dinara, a od 2008. do 2012., kada se pretpostavljam, pričalo da je mnogo bolja situacija u medijima, veća sloboda, slobodne reči, da se mediji ne guše - u tih pet godina, 'Vranjske' su dobile 1,6 miliona dinara", navela je Brnabićeva.

Premijerka kaže da su njoj te činjenice važne, jer dokazuju da Vlada Srbije nije gušila "Vranjske". "Upravo suprotno - ova Vlada Srbije podržala je 'Vranjske' novine", zaključila je Brnabićeva.

Podsetimo, "Vranjske" su prestale da izlaze nakon više od 20 godina postojanja, a vlasnik tog lista Vukašin Obradović počeo je štrajk glađu koji je, međutim, ubrzo prekinuo zbog zdravstvenog stanja. On je saopštio da se na takav korak odlučio, između ostalog, zbog gašenja medijskih sloboda u Srbiji.

U znak podrške Obradoviću ispred zgrade Vlade Srbije organizovan je protestni skup "Stojim uz Vranjske". Oglasila se i Vlada, koja je izdala saopštenje u kome se navode iznosi novca dati "Vranjskim" novinama.

Redakcija tog lista je demantovala i navela da je znatno više novca dato lokalnoj TV naklonjenoj SNS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu