Vučić u UN: Slušao sam prethodne govornike, ja neću tako

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju Generalnoj skupstini UN da je uslov broj jedan za razvoj i napredak zemalja Balkana očuvanje mira i stabilnosti

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Najavio je da će više govoriti o Srbiji, zemlji koja i ima sve veći ugled u svetu.

Vučić je naveo da se obraća prvi put u svojstvu predsednika Srbije, da je pažljivo slušao prethodne govornike, da su svi govorili o miru i stabilnosti, ali i da su često optuživali neke druge ili napadali neke druge da oni taj mir ugrožavaju.

"Preporučio bih da se ne uzima takav pristup", rekao je Vučić koji je podsetio da je i prethodne godine rečeno da je situacija teška i ocenio da je sada još teža nego pre godinu dana.

Kako je rekao, danas želi da govori o Srbiji koja se vraća u svet i koja je sve više poštovana, koja želi da ga razume, čak i onda kada se velike sile ne slažu sa njom ili mi sa njima.

On je dodao i da govori na ančin da nema potrebu da podilazi svom narodu jer su sve političke borbe već dobijene.

Predsednik Srbije je naglasio da je bitno da govori o celom Balkanu, posebno njegovom zapadnom delu, "jer bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo naše probleme".

On je naveo da je uslov broj jedan za prosperitetnu budućnost u regionu očuvanje mira i stabilnosti i u tom smislu podvukao da Srbija puno investira u region.

"Posvećeni smo tome i nastavićemo da radimo na promociji regionalne stabilnosti i saradnje" rekao je Vučić i naveo da Srbija veruje u ulaganje u bolju budućnost za sve nas.

Očuvanje mira i stabilnosti je najbitnije, to je politički cilj koji zahteva svakodnevni težak trud i rad, ukazao je predsednik Srbije.

Kao broj dva Vučić je naveo ekonomski razvoj i istakao je da je u prethodnom periodu Srbija odgovornom politikom fiskalne konsolidacije uspela da stvori suficit u budžetu, smanji nezaposlenost sa 26 na 12 odsto, zavela tržišni red, stvorila mnogo jaču zemlju, bliža je razvijenom zapadu, i rešava probleme sa kojima se i bogatiji sučeljavaju.

"Ulažemo u kreativnost mladih, digitalizacija je postala važna tema i u Srbiji, a ne samo u najrazvijenim zemljama sveta" rekao je Vučić.

Treća stvar, naznačio je Vučić, koja nije manje važna od postizanja mira i stabilnosti i ekonomskog napretka, je napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

On je napomenuo da je Unija najbitniji trgovinski i investicioni partner Srbije, a put ka uniji je put ka većoj stabilnosti i ekonomskog napretka i jačanja demokratije.

Predsednik Srbije je ukazao da je prethodnih godina politika proširenja EU prema zemljama Zapadnog Balkana služila kao jak instrument za političku i ekonomsku transformaciju u regionu u stabilna i savremena društva.

"Verujemo da je ta politika ona kojoj se, i pored poteškoća u samoj EU, ali i u državama kandidatima, moraju posvetiti na najbolji način. Želimo da budemo deo EU, ali se ponekad narodi na Balkanu, i u Srbiji, tertirani durgačje nego drugi", rekao je Vučić i dodao da ne tražimo da se naš put u Uniju ubrza, već da budemo tretirani kao članice primljene od 2004. godine.

Srbi su, poručio je, dostojanstven narod, koji očekuje da nas druge države poštuju, kao što i mi njih poštujemo.

Nikada, naglasio je, nismo želeli ništa što pripada nekom drugom i ono što tražimo je uzajamno poštovanje.

Predsednik Vučić je naveo da Srbija štiti svoju slobodu, nezavisnost i suverenitet, poštuje demokratske principe i nikada neće odustati od vojne neutralnosti, jer je takva politika - politika mira.

Srbija je, kaže, posvećeni partner sa zapadnim zemljama, radi na poboljšanju odnosa sa SAD, ali neguje najbolje moguće odnose sa Rusijom i Kinom.

"Ne samo da se tih dobrih odnosa ne stidimo, već se njima ponosimo", rekao je Vučić i dodao da će Srbija uvek biti spremna da posmatra razvoj situacije u svetu, ali nikada neće procenjivati šta je pravedno, a šta nije.

Predsednik Srbije poručio je i da je "postizanje političkog rešenja sa KiM nacionalni prioritet, pitanje koje ima veliki uticaj na našu ekonomiju" .

"Znate da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", podsetio je Vučić i pozvao clanice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.

Od ključne je važnosti postizanje političkog rešenja, jer je to uslov za dalji ekonomski napredak, za mlade ljude i dalji razvoj.

Srbija neće priznati Kosovo, naveo je, ali i kazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omoguciti napredak, mir i stabilnost u regionu.

Ocenio je da je u briselskom dijalogu Beograda i Prištine dosta postignuto, uz ne baš lake kompromise i to sa obe strane, te dodao da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

On je ponovio da Srbija ulaže velike napore u stabilizaciju celokupne situacije na Balkanu.

"Uvek ostajemo mirni na napade koji dolaze sa strane, jer mir i pomirenje su važni zbog svega" rekao je predsednik Srbije.

Ponovio je da je Srbija spremna da se posveti uspešnim ekonomskim reformama, kao i regionalnoj ekonomskoj zoni, od koje ne želimo da odustanemo.

On je istakao solidarnost Srbije sa izbeglicama ali da takođe ništa neće smanjiti njenu posvećenost i oštrinu u borbi protiv terorizma, Islamske države i Al Kaide.

Takođe Srbija pozdravlja i prepoznaje borbu protiv siromaštva i socijalnih nejedenakosti, sprečavanja jačanja ekstremizma kao izuzetno važne tačke.

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija veruje u sve veću ulogu UN kao organizaciju za mir i da će svaka reforma UN koja vodi jačanju njene uloge dobiti podršku Srbije.

Vučić je pozvao zemlje članice UNESKO da ne podrže prijem Kosova u tu Agenciju UN.

On je rekao da Srbija ima jaku argumentaciju za to što se protivi tom prijemu u UNESKO.

Vučić je podsetio da su Albanci na Kosovu i Metohiji uništavali naše crkve, spomenike, kulturno nasleđe...

Pročitajte još:

Vučić pred UN: Srbija neće priznati Kosovo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 233 idi na stranu