Brnabić najavila sednicu vlada Srbije i Republike Srpske

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će se u Beogradu 10. novembra održati zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

"Regionalna saradnja je osnovni prioritet Vlade Srbije, a posebno je važna sa Republikom Srpskom", rekla je ona u Beogradu na forumu o usaglašavanju uslova za poslovanje u jugoistočnoj Evropi.

Prema njenim rečima realizuju se mnogi zajednički projekti a jedan od važnijih je most između Ljubovije i Bratunca, na kojem bi uskoro trebalo da bude otvoren granični prelaz.

Brnabić očekuje da do te zajedničke sednice dve vlade dobiju od privrede konkretne predloge kako ekonomije Srbije i Republike Srpske mogu bolje da sarađuju.

Kao jedan od primera dobre saradnje u regionu ona je navela NALED-ov projekat sertifikovanja lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem u Evropi u kojem učestvuju Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Hrvatska, a radi se na tome da se uključi i Albanija.

Nevela je da u tom projektu učestvuje više od od 80 lokalnih samouprava koje su ujednačile i definisale standarde poslovanja.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da su skupovi o regionalno saradnji korisni za usklađivanje regulatornih okvira čija neujednačenost često koči ekonomske tokove.

Ocenila je da je za RS usklađivanje propisa sa Srbijom od izuzetnog značaja ali da RS mora to da radi i unutar BiH jer u praksi ima dosta problema između dva entiteta.

"Obaveza administracije obe zemlje je da prepoznaju dobre ideje privrede i nevladinog sektora i da ih integrišu u propise koji će biti na dobro svih", kazala je Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 233 idi na stranu