Haradinaj: Trepču iskoristiti za integraciju severa Kosova

Trepča -- Kosovski premijer Ramuš Hardinaj, koji je obišao Trepču, izjavio je da je ovaj rudarski kombinat od izuzetnog značaja za Kosovo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

On je naveo da je vlada zainteresovana da ga, kako je rekao, iskoristi za "integraciju severa u državni sistem", prenela je televizija Klan Kosova.

Haradinaj je to rekao tokom razgovora sa generalnim direktorom Trepče Ahmetom Tmavom i dodao da je vlada obavezna da sprovede zakon.

Obećao je da će se vlada pozabaviti i pitanjem zapošljavanja dece rudara, što je međunarodna tradicija.

Premijer je kritikovao odlaganje uspostavljanja Nadzornog odbora za Trepču, istakavši veliku važnost u mnogim segmentima, koju ovaj gigant ima.

Naveo je da ova njegova poseta od svih treba da se razume kao spremnost vlade da se počne sa poslom.

Za njega je, kazao je, neprihvatljivo dodeljivanje tom kombinatu statusa neregistrovane kompanije.

On je istakao obavezu vlade da izvrši kategorizaciju zarada rudara na osnovu njihovog iskustva.

"Važnost Trepče u ekonomskoj sferi, ali i u drugim društvenim sferama je ogromna. Odgovornost uprave u Trepči prevazilazi uobičajenu sferu ekonomskog upravljanja. Dakle, osetljivost je prevelika. Kao rezultat ove osetljivosti je usvojeni zakonu parlamntu, koji sada obaezuje vladu da preduzme odgovarajuće obaveze predviđene tim zakonom, a koje su obaveza i vama, da sve to primenjujete", rekao je Haradinaj obraćajući se zaposlenima u Trepči.

Istakao je da njegovu današnju posetu treba shvatiti kao spremnost vlade da počne sa implementacijom zakona, da se počne, kako je rekao, sa poslom.

Ponovio je da je nedopustivo kašnjenje u formiranju Nadzornog odbora, a podjednako je nedopustivo da Trepča bude neregistrovana.

Haradinaj je rekao da njegova vlada prema svim problemima ovog kombinata i zaposlenih u njemu želi da se odnosi sa posebnom ozbiljnošću i kada je reč o platama i stažu rudara, preneo je prištinski portal Bota sot.

Upravnik Trepče Ahmet Tmava rekao je da je kompanija u finansijskom smislu u stabilnom stanju i da u ovakvim okolnostima pokušava da se sačuva.

Rekao je da nepoštovanje zakona Trepču stavlja u položaj pravnog vakuuma.

"U finansijskom smislu, preduzeće je u stabilnom stanju, a mi pokušavamo da takvo stanje i sačuvamo u datim okolnostima... Nažalost, imamo rudare od 64 godine, što nije dopušteno nijednom međunarodnom normom, i poželjno je da zbog njihovog beneficiranog radnog staža da već idu u penziju", rekao je Trnava.

Napomenuo da u Trepči ima rudara čije zdravstveno stanje nije dobro.

"Ove prepreke su napravljene jer ako bismo došli...do povećanja tog broja bez objašnjenja, mogli bismo da uđemo u velike knjigovodstvene probleme. A zajednički imenitelj svih problema, izazova vremena, jeste nesprovođenju zakona", rekao je Tmava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu