Zaev: Treba da ostavimo stare balkanske podele i politike

Skoplje -- Makedonski premijer Zoran Zaev poručio da je potrebno da se ostave iza "stare balkanske politike i podele", jer u suprotnom gube svi zajedno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

"Kao dopunski vetar u leđa za nas, biće i obnavljanje dobrosusedskih odnosa, čijom restauracijom smo počeli još od prvog dana. Znate, u modernom svetu uspevaju samo oni koji su složni i koji sarađuju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva za boji život, putem međusobnog pomaganja do bolje budućnosti za sve", rekao je Zaev za magazin Srpska ekonomija.

Kako je rekao, odnosi Makedonije sa susedima bili su narušeni u kontinuitetu, dok su zalaganja za članstvo u EU i NATO bila samo deklarativnog karaktera, jer je, smatra, defakto postojalo širenje anti NATO i anti EU propagande. Na pitanje magazina da li je produbljivanje političkih odnosa na liniji Skoplje - Priština na uštrb dobrih odnosa Srbije i Makedonije, Zaev je odgovorio:

"Vlada Republike Makedonije uvek će pratiti interese države i graditi relacije koje su bazirane na principima dobrosusedstva i unapredjenja regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanja u unatrašnje poslove suseda. Ovakav pristup ka učvršćivanju i poboljšavanju medjususedskih odnosa ostaće na istom kursu i ubuduće", istakao je Zaev.

On se, kao i celokupna vlada, ističe, bezrezervno usredsredio na razvoj prijateljskih odnosa sa susednim zemljama. "Potrebno da je ostavimo iza nas stare balkanske politike i podele, jer u suprotnom gubimo svi skupa", jasan je makedonski premijer.

Govoreći o odnosu sa Grčkom, Zaev smatra da će to biti jedan od najvećih izazova u ovoj fazi, kao i da lično smatra da će to biti i test za Makedoniju "koliko je porasla i sazrela kroz godine izolacije", te da li je naučila da ceni vrednosti koje nose prosperitet i bolju budućnost.

Vlada Makedonije, prema rečima njenog predsednika, fokusirana je na zatvaranje spora sa Grčkom, nakon što je potpisivanjem sporazuma zatvorila otvorena pitanja sa Bugarskom.

"U ovom trenutku, nemoguće je precizirati kada će biti vidljivi rezultati koji vode ka rešavanju pitanja, ali je važno razgovarati i kreirati pozitivno javno mnenje kako u Grčkoj tako i Makedoniji. Ono što je za mene važno i što mi uliva nadu jeste činjenica da smo ponovo uspostavili komunikaciju", rekao je Zaev.

Korak ka tome, smatra, jeste i poseta grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa Skoplju. Vlada Makedonije će nastaviti sa svojom politikom prema susedima bez predrasuda i sa spremnošću za dijalog, naglašava Zaev, kao i sa prezentacijom, kako je rekao, "na žalost" novog, političkog pristupa, kako bi stekla više prijatelja medju državama članicama NATO i EU.

"Kažem nažalost, jer upravo zbog suprotnog pristupa u prošloj deceniji, bili smo izolovani i lišeni perspektiva koje se otvaraju kada ste među prijateljima, kao i budućnosti u kojoj smo sada mogli da živimo da su nam EU i NATO zaista bili prioritet", rekao je Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu