UNS: Nismo bili za te zakone; NUNS, NDNV: Manipulacija

Beograd -- Udruženje novinara Srbije saopštilo da nije podržalo medijske zakone donete 2014, kako se može zaključiti iz današnjeg Vladinog saopštenja povodom "Vranjskih".

Izvor: Beta
Podeli

U tom saopštenju je navedeno da je za povlačenje države iz medija i projektno finansiranje predviđeno tim zakonima, postojala "široka saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija".

U saopštenju Vlade povodom gašenja nedeljnka "Vranjske" i štrajka glađu osnivača i urednik to lista Vukašina Obradović navodi se da je Medijska strategija, koja je pre tri godine doneta uz široku saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija, definisala povlačenje države iz medija, kao i da se mediji finansiraju preko konkursa koji organizuju državne institucije, medjđunarodne organizacije i donatori

U saopštenju UNS je podsetio Vladu da nije podržao zakone jer nisu prihvaćeni zahtevi UNS-a da se odredi minimum budžetskog izdvajanja za projektno sufinansiranje medija - kao što postoji za finansiranje političkih partija - uvođenje kaznenih odredbi za organe vlasti koji ne raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja, propisivanje rokova u kom su organi vlasti obavezni da raspišu konkurs i poštena privatizacija medija.

Ključni zahtev UNS-a da se zakonom propiše minimalno izdvajanje budžetskih sredstava za lokalne medije, a predlog UNS-a je bio dva odsto, nisu podržala ostala novinarska i medijska udruženja, ali ni stručnjaci Evropske komisije iz Brisela, što je bilo presudno da Vlada ne uvaži predlog najvećeg i najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji.

"Današnja praksa projektnog sufinansiranja medija izgleda kao proces sa rupama na jako važnim mestima", piše u saopštenju.

Prema UNS-u to znači da pojedine lokalne samouprave uopšte ne izdvajaju novac za medije i ne raspisuju konkurse, jer kazne za takve postupke nema, budžetska izdvajanja za medije su nedovoljna za ostvarivanje javnog interesa, konkursi se umesto na početku godine raspisuju i novac raspodeljuje sredinom ili krajem godine, a komisije za raspodelu novca često nisu reprezentativne.

"To su pokazatelji krize ovako osmišljenog sistema projektnog finansiranja medija", naveo je UNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da je saopštenje Vlade Srbije povodom gašenja nedeljnika Vranjske i štrajka glađu vlasnika tog medija Vukašina Obradovića, jeftina manipulacija koja služi da se skrene pažnja sa "državne operacije ubijanja medija i medijskih sloboda" u Srbiji.

"U pitanju je jeftina manipulacija koja služi da se skrene pažnja sa državne operacije ubijanja medija i medijskih sloboda u Srbiji, koja preti da celu medijsku scenu pretvori u Pink i Informer", navela su udruženja u zajedničkom saopštenju.

Po NUNS-u i NDNV-u, Vlada nije odgovorila niti na jedno od gorućih pitanja i problema u medijskoj sferi koje novinarska i medijska udruženja dugo već postavljaju i javno označavaju, a koji za posledicu imaju, između ostalog, i gašenje "Vranjskih".

Dodaje se da Vlada u saopštenju jasno pokazuje da novac građana kojim se interveniše u medijsku sferu shvata kao svoje vlasništvo i da ga troši shodno tome.

NUNS i NDNV su podsetili da je u pitanju novac poreskih obveznika i da njime, prema zakonu, ne bi trebalo da se finansiraju mediji nego javni interes u sferi javnog informisanja, a da o kvalitetu predloženih projekata treba da odlučuju nezavisne, stručne komisije.

"To što predstavnici vlasti ne shvataju smisao Zakona o javnom informisanju i medijima pokazuje ne samo ovo saopštenje nego i to što je vlast ovaj proces pretvorila u svojevrsnu karikaturu, odnosno u mehanizam za finansiranje režimskih medija koji igraju ulogu njene PR službe, a da članove komisija čine, u velikoj većini, nestručne i politički instruisane osobe koje samo izvršavaju prethodno donesene političke odluke", piše u saopštenju.

Podseća se da su na ovogodišnjem konkursu za javno informisanje u Vranju Vranjske i OK radio dobili minorna sredstva, koja su i odbili da prime, dok je "stručna komisija" novac dodelila medijima bliskim vlasti. TV Vranjska plus je dobila više od 40 odsto ukupno opredeljenih sredstava, odnosno 6,3 miliona dinara. Ta televizija je osnovana pre nešto više od godinu dana, a vlasnica je bivša portparolka SNS-a u Vranju Mirjana Dodić.

NUNS i NDNV su dodali da stručna javnost već godinama upozorava da u procesu konkursnog sufinansiranja javnog interesa u medijima skoro da nema ništa osim problema koji za posledicu imaju da se najbolji predlozi projekata odbacuju, a finansiraju režimski i tek osnovani, takođe vlasti bliski mediji.

"Novac građana koju vlast troši na svoje samoreklamiranje kroz ovaj mehanizam meri se milijardama dinara. Samo u periodu od aprila 2015. do aprila 2016. godine, prema nalazima Medijske koalicije, država je potrošila više od dve milijarde dinara za medijske konkurse", navodi se u saopštenju.

Novinarska udruženja su dodala da vlast medijima koji joj nisu bliski onemogućava pristup sredstvima građana namenjenim javnom interesu i šalje sve moguće inspekcijske službe, a da "svoje medije" finansira i putem javnih nabavki, kao i preko javnih preduzeća.

Prema nedavno objavljenom istraživanju Transparentnosti Srbije, mnoga javna preduzeća sklapaju ugovore o saradnji sa medijima, a značajna sredstva se prelivaju iz javnih preduzeća i kroz ugovore o sponzorstvima.

Udruženja su dodala da dodatno zabrinjava to što mnoga javna preduzeća kriju podatke o finansiranju medija, navodeći da Vlada ne spominje ni tržište oglašivanja koje, takođe, kontroliše preko sebi bliskih marketinških kompanija.

"Vlast praktično reketira kompanije, terajući ih da novac za reklame troše u režimskim medijima. Vlast je proizvela takvu atmosferu da i mala lokalna privatna preduzeća odbijaju da se reklamiraju u 'nepodobnim medijima', jer mogu doživeti čitav niz neprijatnosti, kao što su recimo veoma frekventne posete inspekcija, ali i mnogobrojne druge probleme u poslovanju", naveli su NUNS i NDNV.

Prema njima, i serija presuda protiv nerežimskih medija predstavlja politički pritisak na medijske slobode, kao i odsustvo bilo kakvih sankcija za one koji novinare tih medija napadaju, prete im smrću i zastrašuju.

NUNS i NDNV su dodali i da je nerežimskim medijima otežan put do informacija, da im se zabranjuje prisustvo na konferencijama za novinare, da se u sferi pristupa informacijama od javnog značaja dešavaju mnogobrojni retrogradni postupci, da se režimski mediji finansiraju državnim novcem i preko povezanih firmi, da se režimski novinari zbrinjavaju i direktnim ugovorima sa državnim institucijama.

"Da ne spominjemo i nakaradnu privatizaciju medija, koje su pokupovali stranački tajkuni SNS-a ili evidentno kršenje brojnih zakona u slučaju Tanjug, koji se takođe finansira milionskim iznosima državnog novca", naveli su NUNS i NDNV i dodali da ni na jedno od takvih pitanja Vlada neće odgovoriti, upravo zato što je "ona generator svih nabrojanih problema".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 233 idi na stranu