Han: Dijalog važan, Vučićev potez hrabar

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povukao hrabar potez.

Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je rekao da je Vučić povukao potez u pravo vreme kada je pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu, i poručio da je pokretanje unutrašnje debate važno za evropsku budućnost Srbije. 

"Izabrao je državništvo i liderstvo. Mislim da je to neophodan potez. Podržavam inicijativu, ali je do gradjana da odlučuju o tome, da diskutuju i na kraju nadju rešenje. Mi kao Evropljani nikad ne savetujemo šta bi trebalo da bude rezultat, kako bi trebalo da izgleda. Za nas je važno da je ovaj proces počeo. Još jednom, mislim da je ovo veoma važno i da će veliki broj ljudi u Srbiji učestvovati", rekao je Han koji je danas boravio u poseti Beogradu.

Istovremeno je, u intervjuu za Pink, pohvalio dostignuća Vlade Srbije kada je reč o ekonomskom rastu, reformama i drugim poljama na putu ka EU.

"Ako pogledate ekonomske pokazatelje, zemlja očekuje rast, nezaposlenost se smanjuje, broj stranih investitora se dalje povećao. I za ovo mogu da kažem da je pozitivna posledica pregovora izmedju Srbije i EU, ali i posledica snažne posvećenosti vlade neophodnim ekonomskim reformama i stimulisanju posebno privatnog sektora", smatra Han.

Povodom kritika pojedinih opozicionih partija na njegov račun jer hvali Vladu Srbije, Han je ocenio da je to "specifičan fenomen ovog regiona, crno-belo razmišljanje".

"Ili si za nešto ili protiv nečega. Ne vidiš i ne čuješ nijanse i različitosti. Ja se obično bavim stvarima koje su zabrinjavajuće. Neki samo čuju zabrinutost, a drugi samo pozitivne stvari. Tako da je slika uvek pomešana, ali nemam problem da prepoznam napredak ako ga ima, zato što je to nešto što treba da se kaže ljudima", rekao je Han.

Na pitanje da li očekuje od kosovskog premiejra Ramuša Haradinaja i njegove vlade da će se nastaviti dijalog izmedju Beograda i Prištine u Briselu, Han je rekao da je "obaveza institucija i nadležnih organa dve države da imaju dijalog, bez obzira na to koje su vlade".

"Ako je u pitanju evropska perspektiva, svi moraju doprineti ovom dijalogu. Ne samo dijalogu, već da se drže sporazuma, da ga implementiraju, jer se to računa. U tom pogledu, ja računam da će nova vlada nastaviti ovaj proces, zato što je u interesu gradjana Kosova da imaju uspešan dijalog", poručio je Han.

Ponovo je izrazio uverenje da će Srbija otvoriti dva do tri poglavlja ove godine, ali je naglasio da je otvaranje poglavlja jedna stvar, a da je pregovaranje i pokretanje procesa u vezi sa nekim poglavljem nešto drugo.

"Za to trebamo kompetentne i iskusne ljude u samoj zemlji. I naravno, političku volju da sprovedemo neophodne zakonske promene i neophodne reforme", rekao je Han.

Na pitanje sta treba uraditi da bi se ubrzao proces integracije Srbije u EU, on je rekao da je potrebna jaka posvećenost, ne samo lidera u vladi nego i u parlamentu, civilnom društvu i u medijima.

"Važno je reći ljudima koji su benefiti članstva u EU. Gradjani Uniju shvataju kao nekakav blok koji stalno nešto zahteva - reforme, reforme, dok drugi ništa ne traže, govore to je dobro, razumemo vašu poziciju ali važno je da se razume da to što mi instistiramo na reformama jeste u interesu gradjana Srbije", podvukao je Han.

Ukazao je da je početak pregovora o priključenju Srbije "odmah uticao na povećanje investicija" i naglasio da treba ljudima govoriti šta su koristi i da je važno imati obučene i osposobljene ljude u različitim ministarstvima da pregovaraju sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu