Han: Srbija može u EU i pre 2025, ali pod ovim uslovima

Beograd -- Srbija može da se pridruži EU i pre 2025. ili čim bude spremna, u zavisnosti od ispunjavanja kriterijuma, izjavio evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Rade Prelić
Tanjug, Rade Prelić

Visoki zvaničnik EU, koji je u jednodnevnoj poseti Beogradu, rekao je u intervjuu za Telegraf.rs da "EU veoma podržava strateški cilj Srbije za integraciju u Uniju".

"EU je odana i ozbiljna u svojoj posvećenosti da dovede Srbiju i druge iz regiona, u EU. Ovu posvećenost je naglasio i predsednik Junker u svom govoru o stanju nacije", istakao je Han.

On je podsetio da je u osnovnom "Planu za ujedinjeniju, jaču, i više demokratsku uniju" Srbija, zajedno sa Crnom Gorom, identifikovana kao predvodnik za pridruživanje EU, prepoznajući da se Srbija može pridružiti do 2025. ili čim bude spremna, u zavisnosti od ispunjavanja potrebnih kriterijuma.

Za Hana je "ovo je jako ohrabrenje za Srbiju i sve zemlje Zapadnog Balkana".

Komesar za proširenje EU smatra da je kvalitet reformi ključan za otvaranje i zatvaranje poglavlja: sprovođenje vladavine prava i uspesna tržišna ekonomija u korist građana Srbije.

"Zato je brzina pristupanja Srbije u njenim rukama. To će zavisiti od napretka Srbije ka njenom strateškom cilju, članstvu u EU. Komisija naporno radi zajedno sa srpskim vlastima i društvom, kako bi pripremila osnovu državama clanica da donesu jednoglasnu odluku o putu Srbije ka EU", naveo je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu