Vrhovni sud Indije presudio - privatnost je osnovno pravo

Nju Delhi -- U presudi koja bi mogla da ima značajan uticaj na sistem ličnih dokumenata u Indiji, vrhovni sud je odlučio da je privatnost osnovno pravo svakog građanina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Presuda predstavlja odgovor na veliki broj sudskih podnesaka, koji su doveli u pitanje zakonitost dodeljivanja biometrijske lične karte svakom pojedincu.

Vlada je lične karte učinila obaveznim za korisnike socijalne pomoći, ali su organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile zabrinutost zbog rizika od zloupotrebe ličnih podataka.

"Ovo je veoma progresivna presuda koja podržava i štiti osnovna prava ljudi", rekao je advokat Soli Sorabži, nekadašnji javni pravobranilac.

Presudom su poništene dve ranije odluke nižih instanci Vrhovnog suda, prema kojima privatnost ne spada u osnovna prava.

Međutim, devetočlano sudsko veće Vrhovnog suda danas je jednoglasno odlučilo da je pravo na privatnost sadržano u osnovnim pravima garantovanim Ustavom Indije.

Smatra se da je odluka Vrhovnog suda udarac nastojanjima vlade da lične karte učini obaveznim, prenosi AP, navodeći da će ona sada morati da uveri sud da primoravanje građana da daju otiske prstiju i podvrgnu se skeniranju dužice oka nije narušavanje njihove privatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu