Misteriozna bolest diplomata SAD na Kubi

Američke diplomate koje senalaze na Kubi počele su daoboljevaju od misteriozne bolesti od 2016.

Izvor: "Vijesti"
Podeli
Freeimages
Freeimages

Lekar koji je pregledao američke i kanadske diplomate koji rade na Kubi utvrdio je da svi pate od ozbiljnog stanja kao što su blaga traumatska povreda mozga i oštećenje centralnog nervnog sistema, preneo je CBS, pozivajući se na medicinske izveštaje.

Diplomate su se žalile na simptome poput gubitka sluha, mučninu, glavobolje, poremećaj ravnoteže, a koji su počeli da ih pogađaju u Havani krajem 2016. godine, preneo je CBS.

Zvaničnici istražuju da li su diplomate bile mete neke vrste soničnog napada usmerenog na njihove domove. Jedan upućeni izvor je kazao da su incidenti nastavili da se događaju na ostrvu i da su pojedine američke diplomate zbog toga skratile mandat.

Stejt department je ranije ovog meseca saopštio da se jedan broj Amerikanaca koji su radili u Kubi vratio u SAD iz "medicinskih razloga" koji nisu životno ugrožavajući. Portparolka Heder Noert je pre dve nedelje kazala da je Stejt department saznao za incidente u ambasadi u Havani krajem 2016. Ona je kazala da je izvor ili uzrok "incidenata" nepoznat ali da "izazivaju niz fizičkih simptoma" kod službenika američke vlade.

Nekoliko američkih državljana u ambasadi je evakuisano u SAD tokom proteklih pola godine nakon što su se žalili na zdravstvene tegobe. Pojedini su kasnije dobili slušne aparate.

SAD su zbog ovih incidenata proterale dvoje kubanskih diplomata. Kuba je saopštila da istražuje navode, ali je insistirala da ne bi "nikada... dozvolila da se kubanska teritorija koristi za bilo kakvu aktivnost protiv akreditovanih diplomatskih agenata ili njihovih porodica".

CBS je objavio da je jedan doktor koji je pregledao medicinska dokumenta upozorio na zdravstvene rizike daljeg izlaganja, prele su podgoričke "Vijesti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu