Terorista pred sudom: Planirani su i veći napadi

Džihadistička ćelija koja je izvršila terorističke napade u Barseloni je planirala i veće atake na spomenike i crkve u prestonici španske pokrajine Katalonije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

To je na sudu u utorak uveče rekao jedan od dvojice osumnjičenih članova grupe. Njemu je španski sud odredio pritvor, bez mogućnosti kaucije.

Šemlal (21) je rekao da je za te planove saznao pre dva meseca, a sa još trojicom preživelih osumnjičenih pojavio se u utorak u sudu prvi put posle napada prošle nedelje u kojima je u Barseloni i potom u Kambrilsu ubijeno 15, a ranjeno više od 130 ljudi

Šemlal, španski državljanin, sudiji je rekao da su bili planirani "bombaški napadi velikih razmera na spomenike i crkve", prenose danas agencije.

Kako je ovaj osumnjičeni naveo, grupu je vodio imam koji je nadzirao njene članove, većinom mlade Marokance, u svetom ratu i govorio im da je "mučeništvo dobra stvar, prema Kuranu", navodi Rojters, pozivajući se na pravosudne izvore.

Prema tim izvorima, Šemlal je bio jedini od četiri osumnjičena koji je priznao da je imao ulogu u zaveru, dok su ostala trojica negirala umešanost.

Prema odluci Visokog suda u Madridu, Mohamed Huli Šemlal i Dris Ukabir ostaće u zatvoru pod optužbom za pripadnost terorističkoj organizaciji i ubistvo.

Treći osumnjičeni Salh El Karib, koji je vodio internet kafe u Ripoliju, gde je većina osumnjičenih živela, ostaće u pritvoru dok bude trajala istraga, a četvrti osumnjičeni Mohamed Ala biće oslobođen pod određenim uslovima.

Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su deo terorističke ćelije, izvedeni su pred sud u Madridu zbog sumnje da su umešani u planiranje ili izvođenje dva napada u Kataloniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu