Sastali se predstavnici koalicije oko DPK sa Pacolijem

Priština -- Predsednici DPK, Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Alijanse novo Kosovo (ANK), Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli, sastali su se kasno večeras.

Izvor: Beta
Podeli

Sastanak je posvećen sutrašnjoj sednici kosovskog parlamenta, javljaju prištinski mediji.

Ishod ovog sastanka može odlučujuće uticati na sutrašnji nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova na kojoj je na dnevnom redu izbor predsednika i potpredsednika kosovskog parlamenta navode mediji.

Pacoli je tokom dana imao sastanak i sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, sa kojim je bio u predizbornoj koaliciji, a Mustafa je izjavio da ostaju čvrsto u koaliciji sa ANK.

Tokom dana bilo je različitih izjava predstavnika Alijanse novo Kosovo, od onih da Pacoli ima odrešene ruke da odluči o podršci vladi koju treba da formira Haradinaj kao kandidat za premijera ispred koalicije okupljene oko DPK, do izjava da neće podržati kandidata ove koalicije za predsednika kosovskog parlamenta.

Agencija Beta iz izvora u vrhovima DPK saznaje da je sa Pacolijem dogovoreno da i on bude deo vlade i da podrži izbor Veseljija za predsednika Skupštine Kosova.

Prema istim izvorima sa ANK je dogovorena i raspodela ministarskih resora koje će ta stranka dobiti, ali Pacoli insistira da se kao rok za formiranje Vlade Kosova odredi 7. septembar, dok pobednička koalicija oko DPK insistira da sednica na kojoj treba da bude izabrana Vlada bude održana krajem ove ili tokom sledeće nedelje.

Na poslednjoj Skupštini ANK je ovlastila Pacolija da može doneti odluke koje mogu da odblokiraju konstituisanje institucija Kosova, odnosno kako su zvanično izjavili "da traži put za izlazak iz institucionalne blokade Kosova i van koalicije sa DSK i Alternativom.

To bi u suštini omogućilo da ANK formira koaliciju sa koalicijom okupljenom oko DPK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu