Čović: Vučićeva poseta Sarajevu imaće veliki značaj

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu ima veliki značaj.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Što se tiče predsednika Vučića u našem telefonskom razgovoru, pa i današnjeg sastanka tri člana Predsedništva, ova poseta ima veliki značaj. Ona otvara mogućnosti za mnoge teme, jer će dvodnevna poseta biti veoma korisna", rekao je Čović novinarima u Sarajevu posle sednice Predsedništva BiH.

On je dodao da će tokom Vučićeve posete BiH, 7. i 8. septembra, biti govora o mnoštvu tema, od ekonomskih, preko političkih do ostalih.

"Nećemo ići različitim kolosecima, već ćemo otvoriti mnoga zajednička pitanja", kazao je Čović.

On je dalje rekao da očekuje da NATO do kraja godine aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH u ovom vojnom savezu.

Čović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da se knjiženje vojne imovine u BiH odvija intenzitetom koji može obezbediti da do kraja septembra budu uknjižene dve ili tri lokacije.

Prema njegovim rečima, ministarka odbrane u Savetu ministara Marina Pendeš obavestila je danas članove Predsedništva BiH da je u toku postupak knjiženja dve lokacije vojne imovine, u Travniku i Novom Travniku.

Čović je ocenio da će s vremenom biti sve više onih koji će iz političkih razloga i političke situacije osporavati evropski put i put ka MAP-u.

"Moj je zadatak kao predsedavajućeg Predsedništva BiH da učinimo sve da u oktobru dobijemo pozitivan stav i za to bi nam, mislim, bile dovoljne dve-tri lokacije", zaključio je on.

Govoreći o knjiženju vojne imovine na državu BiH, Čović je naglasio da je potrebno uvažiti stavove institucija BiH, uključujući odluke Ustavnog suda, Predsedništva BiH i Saveta ministara.

Govoreći o ispunjavanju upitnika EU, predsedavajući Predsedništva BiH je kazao da je većina komisija počela da radi i da je većina materijala usaglašena.

Prema njegovim rečima, na sednici Predsedništva BiH sredinom septembra biće poznato koliko pitanja nema jedinstven stav.

"Procena je da će za taj posao trebati skoro stotinu prevodilaca i dva meseca. Teško je kazati da li ćemo materijal imati krajem desetog ili početkom novembra", kazao je Čović.

Komentarišući izjavu austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca da "Turska i Saudijska Arabija imaju veliki uticaj na zapadnom Balkanu", on je rekao da "ne smatra da u BiH tako snažan uticaj ima bilo čija administracija ili neki njen deo".

"Ako ostavimo politički prostor za takve poruke, onda ćemo dobivati takve poruke sa strane", dodao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu