Jutarnji: Ranjavanje Mamića- novi detalji, slaže se mozaik

Policija Livanjskog kantona ne isključuje mogućnost da su napadači na Zdravka Mamića došli iz Hrvatske i da su se nakon ispucanih hitaca tamo i vratili.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

To piše zagrebački "Jutarnji list", ističući da policija takav scenario smatra vrlo realnim.

Kako se navodi, dan nakon ranjavanja zatražena je pomoć PU splitsko-dalmatinske, s čijim će službenicima zajednički policija Livanjskog kantona nastaviti istragu o pucnjavi u zaseoku Vidovići, nedaleko od sela Zidine, gde porodica Mamić ima rodnu kuću.

Mesto se nalazi nekoliko kilometara od graničnog prelaza Kamensko, ali linija razgraničenja na brdovitom i šumovitom terenu još je bliža i vrlo je zahvalna za ilegalan prelazak te u istrazi učestvuju pogranične policije Hrvatske i BiH. Ako su počinitelji ovim putem bežali s mesta događaja, pred policijom su imali prednost od barem jednog sata, što im je bilo sasvim dovoljno da mirno i ilegalno, pređu granicu i izgube se u kršu s hrvatske strane, navodi hrvatski list.

Iz policije je i službeno potvrđeno da je na Mamića pucano iz oružja malog kalibra, 7,65 mm, tzv. džepnog pištolja, kakav se koristi za blisku borbu, odnosno za samoodbranu i odvraćanje neprijatelja, ali na većim udaljenostima nije delotvoran, dodaje se.

Na mestu događaja je u međuvremenu pronađena još jedna čaura, koja govori tome u prilog, potvrdio je za "Jutarnji" Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona.

"Napad na oštećenog je bio pomno i dobro planiran, počinioci su očito imali saznanja o njegovu kretanju te su maskirali teren s kog je izvršeno krivično delo. U obližnjoj šumi su posečena dva stabla čije su grane korišćene za maskiranje, odnosno zaklon iza koje su upućeni hici", rekao je Vrdoljak.

Potvrdio je da je ispucano više hitaca, kao i da su u napadu učestvovale bar dve osobe. Jedan metak pogodio je Zdravka Mamića, jedan se zaustavio u bravi parkiranog "golfa", dok su preostali promašili metu.

Na Mamića je, podsetimo, pucano odmah nakon što je izašao iz BMW-a kojim ga je dovezao njegov vozač Robert, i tik do spomenika njegovom pokojnom ocu Josipu. Očevici pucnjave, članovi njegove uže i šire porodice, opisuju zvukove pucnjeva glasne kao petarde, te nisu shvatili šta se dogodilo, sve dok Mamića nisu videli kako leži. Napadači su metež iskoristili za beg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu