BiH: Osoba bliska ID vraćena s granice,"nema dobre namere"

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić saopštio je da su bezbednosne službe vratile s granice jednu osobu koja je bliska strukturama ID.

Izvor: Tanjug
Podeli

Naveo je i da ta osoba predstavlja pretnju sa aspekta terorizma.

"Došli smo do informacija da je ta osoba bliska ID strukturama. Rano jutros je vraćena iz Bosne i Hercegovine. On je po opredeljenju sklon terorizmu, ne verujemo u njegove dobre namere, verujemo da je ovde došao da svoj boravak iskoristi za neku terorističku aktivnost. U budućnosti neće moći ući u BiH, ali takve akcije nam trebaju svakodnevno kako bismo sprečili slične situacije", napomenuo je Mektić.

Rekao je da terorizam ne miruje, već produbljuje način svog delovanja i menja način svog rada.

"Terorizam postaje sve veća opasnost širom sveta, a nije bezopasan ni kod nas s obzirom na naše recidive iz prošlosti", kazao je Mektić na konferenciji za novinare.

Istakao je da u Bosni i Hercegovini postoji diskusija o terorizmu, napomenuvši da su preduzeli mnogo radnji kada je reč o borbi protiv terorizma.

"U poslednje vreme se dosta više fokusiramo na prevenciju. Mislim da smo postigli zadovoljavajuće rezultate. Nijedna zemlja ne može da eliminiše tu pretnju pa tako ni Bosna i Hercegovina. Teroristi su prešli na novi način izvršenja terorističkih akata. Suština borbe protiv terorizma je da dođete do informacije pre nego što dođe do terorizma", napomenuo je Mektić.

Dodao je da u Bosni i Hercegovini postoji problem ekstremizma te da moraju raditi na drugom procesu, a reč je o deradikalizaciji.

"Pre svega je mladim ljudima neophodno objasniti štetnost radikalizma. U smislu ove prevencije Ministarstvo sigurnosti BiH je bilo lider. Mi smo kandidovali jedan projekt, zajedno sa Slovencima, vredan 18 miliona KM. Taj će novac biti iskorišten za prevenciju od radikalizma. Na taj način ćemo mijenjati svest glede štetnosti radikalizma, a na kraju i terorizma", poručio je Mektić.

Rekao je da se, s obzirom na to da postoje novi načini za izvršenje terorizma, kod građana mora promeniti svest.

"Jeste obaveza zvaničnika da brinu o sigurnosti, ali je najvažnija svest građana. Mi presrećemo koliko možemo i država će morati pojačati svoje finansijske oblasti glede ovog problema, kako bi eventualno mogli da preduprijede ovakve situacije. Svi ćemo morati da mijenjamo sigurnosni osećaj, kako bi celokupno društvo bilo na braniku od terorizma", kazao je Mektić.

Najavio je za 7. i 8. septembar ozbiljan projekt, gde će se fokusirati čitav iznos sredstava iz EU u prevenciji borbe protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu