Šta će pisati u novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti

Beograd -- Vlada Srbije odlučna je da novim zakonom o rodnoj ravnopravnosti omogući jednake uslove za muškarce i žene, poručila je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Potpredsednica vlade i predsednica Kooordinacionog tela za rodnu ravnopravnost je dodala da rodna ravnopravnost jeste pitanje i kulture, naše svesti, nastojanja i budućnosti Srbije koju svi želimo da vidimo kao modernu i razvijenu zemlju.

"Na korak smo do usvajanja nacrta zakona koji veoma važan za svakog muškarca i ženu, devojčicu i dečaka. Dira sve sfere društvenog, ekonomskog i političkog života. Nacrt zakona jeste ustav rodne ravnopravnosti", kaže Mihajlovićeva, koja je novinarima predstavila nova rešenja.

Najavila je da će se se taj nacrt zakona naći pred vladom u naredne dve nedelje, a raspravu u parlamentu očekuje krajem septembra.

Novi zakon trebalo bi da omogući povećano učešće žena u političkom i javnom životu, a Mihajlovićeva kaže da će novi propis uvesti kvotu 40 odsto za manje zastupljeni pol u organima upravljanja i rukovođenja, u medijima, nauci, obrazovanju, kulturi i sportu.

"Zakon ne pravi razliku između privatnog i državnog sektora. To znači da se pitanje rodne ravnopravnosti i primena zakona odnosi na sve u zemlji", naglašava Mihajlovićeva.

Kako je navela, zakon prepoznaje prevenciju u oblasti rodno zasnovanog nasilja, posebno se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, koje će omogućiti mnogo jaču i veću privrednu aktivnost za brži razvoj zemlje.

Na predstavljanju novih rešenja rečeno je i da žene u Srbiji godišnje rade 40 dana više od muškaraca, da su manje plaćene, potrebno im je tri puta više vremena da bi napredovale na poslu, i za razliku od 56 odsto muškarca, samo sedam odsto njih pregovara sa poslodavcem o povećanju plate.

Mihajlovićeva kaže da će poslodavcu biti zabranjeno da prilikom razgovora za posao ženu pita da li je udata ili planira da se venča i rađa decu, kao i da traži fotografije za prijavu na konkurs ili određeni fizički izgled.

Navela je da je nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, na kome se sa ministarstvima, agencijama, nezavisnim institucijama i nevladinim opranizacijama radilo dve i po godine, deo i Akcionog plana za poglavlje 23 i nalazi se u planu o 100 dana rada vlade Ane Brnabić.

"Nacrt zakona dolazi kao široki društveni konsenzus. Imamo sva pozitivna mišljenja od svih institucija. Nemamo još pozitivno mišljenje ministarstava rada i odbrane. Sa Ministarstvom odbrane se trenutno vode razgovori", kaže Mihajlovićeva.

Navela je da je Ministarstvo rada imalo predlog da se zakon vrati na početak, da se formira nova radna grupa, ali ističe da mišljenja više od 25 institucija govore da je zakon važan za društvo, te da veruje da do toga neće doći.

Govoreći o sprečavanu partnerskog i nasilja u porodici, Mihajlovićeva kaže da zakon prepoznaje sve vrste nasilja - ekonomsko, psihološko i fizičko i predviđa uvodenje SOS telefona.

Istakla je važnost primene zakona nakon njegovog usvajanja.

"Biće potrebno vreme, ali ćemo krenuti korak po korak", poručuje Mihajlovićeva.

Novi zakon trebalo bi da omogući i integrisanje materije rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja u obrazovni sistem, podršku obrazovnim i kulturnim programima koji doprinose promovisanju rodne ravnopravnosti, rodno senzitivno izveštavanje u medijima i obezbeđivanje jednakog pristupa sportu za dečake i devojčice.

Biće zabranjeno traženje podataka o ličnom i porodičnom životu i planovima prilikom zapošljavanja, uvodi se obaveza poslodavaca da rade na uspostavljanju rodnog balansa, odnosno zapošljavanja manje zastupljenog pola, kao i zaštita zaposlenih i uživanje svih prava usled odsustva zbog trudnoće i roditeljstva.

Novi zakon omogućiće uspostavljanje nacionalnog SOS telefona, sigurne kuće i prihvatilišta, psihološko savetovanje, pomoć žrtvama seksualnog nasilja, kao i prevenciju nasilja.

Lokalne samouprave će imati obavezu da formiraju stalna tela za ravnopravnost polova, a novi zakon omogućiće ustanovaljavanje celovitog okvira za koordinaciju, praćenje, realizaciju nad sprovođenjem aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti.

Predvideće i kazne za prekršioce, koje će se kretati od 500.000 do milion i po dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu