Vulin i Ditman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane

Beograd -- Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador SR Nemačke Aksel Ditman razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane i mogućnostima za njeno unapređenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ministar Vulin i ambasador Ditman složili su se da zajednički zadatak treba da bude pronalaženje mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, čemu će doprineti potpisivanje novog Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane sa Nemačkom u narednom periodu.

Razmenili su mišljenja o migracijama i angažovanju Bundesvera i Vojske Srbije u upravljanju migratornom krizom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na sastanku je zaključeno da je saradnja u oblasti odbrane temeljna, sadržajna, ali i prijateljska i da prati ukupan trend razvoja odnosa dve zemlje.

Takva saradnja, naglasio je ministar Vulin, značajan je korak ka ubrzanom priključenju Evropskoj uniji, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije. Na tom putu, Srbiji je posebno važna podrška i razumevanje SR Nemačke kao ključne države EU.

Srbija je u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti i nastoji da ravnopravno sarađuje sa svim zemljama sveta posvećenim politici mira, poštovanju međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, protivi se svim oblicima nasilja i gradi partnerstva i na Istoku i na Zapadu.

Ministar Vulin se zahvalio ambasadoru Ditmanu zbog profesionalnog angažovanja pripadnika nemačkog kontingenta koji se nalazi u sastavu KFOR i istakao njihov doprinos bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Intenziviranje poseta i sastanaka na visokom nivou posebno doprinosi unapređenju saradnje i u tom smislu planira se u narednom periodu susret na nivou ministara odbrane.

Obostrano je pozdravljen razvoj vojno-vojne saradnje i kroz predstojeći susret načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa generalnim inspektorom Bundesvera.

Na sastanku je bilo reči i o značaju saradnje u oblasti školovanja i obuke, vojne medicine i kontrole naoružanja. Posebno je istaknuta saradnja i zajedničko angažovanje srpskih i nemačkih timova u misiji EU u Maliju.

Tema razgovora bila je i saradnja sa kompanijom „Airbus Group", u okviru koje se planira nabavka helikoptera i unapređenje sposobnosti Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu