DS i DJB traže hitne sednice skupštinskih odbora zbog MKD

Beograd -- Poslanički klub DS uputio je zahtev za sazivanje hitne sednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Hitne sednice odbora zahtevaju zbog situacije u odnosima Srbije i Makedonije

Kako se u saopštenju kaže, neophodno je informisati poslanike o stanju odnosa sa Makedonijom, detaljima i saznanjima službi, razlozima za povlačenje celokupnog osoblja iz ambasade, "kao i Vučićevom priznanju o prisustvu pripadnika BIA u Makedoniji" i njihovoj ulozi u tamošnjim protestima...

Smatraju i da Skupština mora biti informisana i o svim detaljima razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Makedonije Zorana Zaeva.

I Pokret Dosta je bilo zatražio je hitno sazivanje sednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti zbog odluke o povlačenju srpskih diplomata iz Skoplja.

U saopštenju DJB se navodi da bi na sednici trebalo da se povede rasprava o "bezbednosnim rizicima kojim je izložena Srbija usled postupaka Makedonije koji su naveli Vladu Srbije da povuče sve zaposlene u Ambasadi Srbije u Skoplju u Beograd".

"Kako je povlačenje celokupnog diplomatskog osoblja veoma neuobičajen diplomatski čin, koji se preduzima u izuzetnim situacijama i kada za to postoje ozbiljni razlozi, a kako je Skupština, kao vrhovno zakonodavno telo u Srbiji koje vrši nadzor nad izvršnom vlašću, ostala uskraćena za bilo kakvo obrazloženje ovakvog postupanja izvršne vlasti, neophodno je da se što pre pred nadležnim skupštinskim odborom razmotre ozbiljni bezbedonosni rizici kojima je Srbija izložena", ocenjeno je iz DJB.

Taj pokret predlaže da se na sednicu Odbora pozovu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić i da se od njih zahteva da podnesu izveštaj u kome će biti detaljno objašnjeni nastala situacija, bezbednosni rizici i postupanje vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu