Tramp drugačije razmišlja u Ovalnom kabinetu

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp isključio je mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana, čime je otvorio put ka upućivanju dodatnih vojnika u tu zemlji.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Getty images
Getty images

Tramp nije naveo broj dodatnih vojnika, smatrajući da bi to bilo "kontraproduktivno" i dodao da bi naglo povlačenje američkih snaga ostavilo "vakuum koji bi iskoristili teroristi".

"Moj prvobitni instinkt bio je povlačenje ali se drugačije odluke donose kada ste u Ovalnom kabinetu", rekao je kasno sinoć Tramp u govoru u vojnoj bazi Fort Majer jugozapadno od Vašingtona.

Tramp se pre dolaska u Belu kuću zalagao za povlačenje iz Avganistana.

U Avganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika posle povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Pentagon je pre nekoliko meseci razmatrao plan o slanju oko 3.800 dodatnih vojnika u cilju jačanja avganistanske vojske, koja ne može da se izbori s pobunom talibana.

Tramp je predstavljajući novu strategiju za Avaganistan upozorio susedni Pakistan da ne pruža utočište talibanskim pobunjenicima.

"Pakistan će imati koristi ako sarađuje s nama u Avganistanu ali će i mnogo izgubiti ako nastavi da pruža utočište teroristima. To mora odmah da se promeni", rekao je Tramp.

Američki predsednik je takođe ostavio mogućnost dijaloga sa pojedinim grupama pobunjenika u Avganistanu.

"Možda će u jednom trenutku biti moguće ostvariti politički dijalog sa jednim delom talibanskih pobunjenika u Avganistanu", rekao je Tramp.

Pre Trampovog govora, šef amerčke diplomatije Reks Tilerson je održao sastanak s ministrima spoljnih poslova Avganistana, Pakistana i Indije.

Tilerson je razgovarao s kolegama iz te tri zemlje o mogućnostima njihove saradnje sa SAD na novoj regionalnoj strategiji u cilju stabilizacije južne Azije

SAD su započele intervenciju u Avganistanu 7. oktobra 2001. godine kao odgovor na terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra, u cilju smenjivanja talibana s vlasti i uništenja terorističke organizacije Al Kaida, odgovorne za te napade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu