Abas ne razume mirovni plan Trampovih izaslanika

Jerusalim -- Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da ne razume ponašanje administracije predsednika SAD Donalda Trampa u odnosu na izraelsko-palestinsko pitanje.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images
Getty images

Palestinski lideri se nadaju da će na sastancima ove nedelje s Trampovim izaslanicima saznati nešto više o njihovom planu za obnovu mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca.

Abas je na sastanku s delegacijom izraelske levičarske partije Mere rekao je da je u razgovorima s Trampovom izaslanicima u poslednjih nekoliko nedelja čuo da podržavaju rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države za dva naroda, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael i zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, prenosi izraelski list Harec.

Međutim, palestinski predsednik kaže da oni odbijaju da to saopšte javno i da predstave izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu takav stav kao zahtev SAD.

"Sastao sam se sa Trampovim izaslanicima 20 puta od početka njegovog predsedničkog mandata. Svaki put oni su ponovo naglasili kako uveliko veruju i kako su posvećeni dvodržavnom rešenju i obustavi izgradnje u naseljima. Ja sam ih zamolio da kažu istu stvar Netanjahuu, ali su se oni uzdržali", rekao je Abas sudeći po zabeleškama jednog od učesnika sastanka u nedelju.

Abas je takođe rekao da ne zna do koje mere će se to odraziti na rezultate predstojeće posete američke delegacije u okviru Trampovih napora da obnovi mirovni proces posle više od tri godine zastoja.

Predstavnci koje predvodi visoki Trampov savetnik i zet Džared Kušner posetiće Jerusalim i Ramalu u četvrtak posle duge turneje po regionu.

Palestinski predsednik je rekao izraelskoj delegaciji da namerava da zatraži od Kušnera da Bela kuća izrazi posvećenost rešenju sukoba po modelu dve države, kao i obustvu izgradnje naselja.

"Ne razumem kako se ponašaju s nama. U (Trampovoj) zemlji je haos u administraciji", rekao je navodno Abas, kako prenosi izraelski list Harec, na sastanku u njegovom sedištu Mukata u Ramali na Zapadnoj obali.

Glavna tema sastanka bila je bezbednosna saradnja s Izraelom koju je Abas obustavio zbog nedavne krize oko Brda hrama u Jerusalimu gde se nalazi džamija Al Aksa. Palestinski predsednik je rekao da se Palestinska uprava obratila Izraelu nudeći obnovu neke vrste takve saradnje, ali da Izrael nije odgovorio. U kabinetu Netanjahua je tim povodom saopšteno da su te tvrdnje pogrešne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu