Dnevnik: Dok Evropa hapsi teroriste, u BiH ih puštaju

Sarajevo -- Dok Evropa hapsi teroriste i njihove pristalice zbog sumnje da bi mogli izvršiti terorističke napade, vlasti BiH ih puštaju na slobodu, piše Dnevnik.ba.

Izvor: Tanjug
Podeli

U BiH su deportovani blizanci Hodžić, osumnjičeni za planiranje terorističkih napada u Nemačkoj, a nakon jednoga sata ispitivanja na aerodromu Sarajevo pušteni su na slobodu, podseća ovaj medij.

Blizanci Amir i Emir Hodžić (26) godinama su živeli u Nemačkoj, a pratila ih je nemačka obaveštajna služba BND zbog povezanost s pripadnicima radikalnih islamističkih grupa.

Nakon što su braća uspostavila kontakt s pripadnicima terorističkog ID-a koji se nalaze u Siriji i u Iraku, koji su od njih tražili da izvedu teroristički napad na nemačkom tlu, Nemačka je odlučila da preduzme radikalne mere prema onima koji ugrožavaju nacionalnu bezbednost.

Ministar unutrašnjih poslova pokrajine Meklenburg-Vorpomern Lorenc Kafir izrazio je zadovoljstvo zbog odluke o proterivanju braće islamista iz BiH koji su uhapšeni zajedno s još jednom osobom krajem jula u protivterorističkoj akciji zbog sumnje da su pripremali terorističke napade i zbog povezanosti sa ekstremnim islamističkim organizacijama.

Zanimljivo je da su Amir i Emir o tome obavestili trećeg brata Semira, koji živi u Sarajevu, nakon čega su u istragu uključeni i pripadnici SIPA. Međutim, osim pretresa kuće i proterivanja Egipćanke, nevenčane supruge njihovog brata Semira, druge mere nisu preduzete.

Portal piše da je neverovatan stav ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića koji je, uprkos tome što je potvrdio kako su bezbednosne agencije u BiH u proteklim mesecima blisko sarađivale s kolegama iz Nemačk, pri čemu je identifikovana cela mreža osoba povezanih s braćom Hodžić, rekao kako će Hodžići biti pušteni na slobodu, ali će im policija posvetiti "maksimalni tretman".

"Skandalozno je da ministar bezbednosti Mektić svoje postupke opravdava činjenicom da je 'Nemačka dvojicu braće okarakterisala kao osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, ali da im nisu sudili jer nije bilo konkretnog krivičnog dela pa su ih onda proterali".

Nakon svih dokaza koje je nemačka policija dostavila vlastima u BiH o kontaktima braće Hodžić s teroristima ID-a, zar bi trebalo čekati da izvedu teroristički napad i pobiju nedužne ljude kako bi bili u zatvoru, pita ovaj portal.

Takav stav Sarajeva, međutim, ne čudi stručnjake za bezbednost, s obzirom na to da oni nesmetano dopuštaju džihadistima iz BiH koji su na ratištu u Iraku i Siriji, da preko društvenih mreža radikalizuju i mobilizuju državljane BiH.

Primeri za to su profili na Fejsbuku Alije Bakije, koji se slikao u Siriji s Jasminom Keserovićem, najtraženijim džihadistom iz BiH koji je video-snimkom javno pozivao na ubijanje "Ustanite, muslimani, i ubijajte hrišćane!", kao i Abdulaha Zukića, pravim imenom Edina Zukića, koji iz Idliba, koji je pod kontrolom ID-a, svakodnevno objavljuje pozive na ubistva.

Ta dvojica nisu izolovani slučajevi, dovoljno je ući u neku grupu koju su oni osnovali i može se videti način razmišljanja mnoštva Bošnjaka koji su već u jednu ruku radikalizovani.

Pitanje je do kada će vlast BiH tolerisati svakodnevni porast islamskog radikalizma i kada će bošnjački zvaničnici shvatiti da upozorenja na radikalizam i terorizam nisu atak na njih. "Nadajmo se pre nego što se dogodi tragedija poput one u Parizu, Briselu, Berlinu, a na kraju i Barseloni", navodi ovaj medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu