Svake godine nas je 35.000 manje

Beograd -- Svake godine nas je manje za 35.000 zbog posledica prirodnog priraštaja, kaže ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku je navela da je zbog toga obezbeđeno 130 miliona nepovratnih sredstava za 15 najugroženijih opština.

"Brojka jeste zabrinjavajuća, ali u prethodnih deset meseci smo aktivno radili sa jedinicama lokalne samouprave, sa rukovodstvima gradova i opština, jer se život tu odvija", rekla je ministarka uoči današnje konstitutivne sednice Saveta za populacionu politiku sa premijerkom Anom Brnabić na čelu.

Deset meseci nakon formiranja, Kabinet će danas podneti izveštaj Savetu o tome šta je urađeno i koje su to mere za podsticaj rađanja, a Đukić Dejanović kaže da su opštine koje su dobile sredstva ponudile najrazličitije vidove pomoći za bolji kvalitet porodica i stimulaciju rađanja.

Kako kaže, 52 odsto parova se opredeli za prvo dete i zadovoji tu svoju roditeljsku potrebu.

"Da bismo imali obnavljanje, da nas ne bi bilo 35.000 manje, potrebno bi bilo da 11 odsto žena u periodu kada mogu biti majke ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje. Kod nas je situacija drasticno drugačija", kaže ona.

Ističe da je stimulacija rađanja drugog deteta najbitnija, a ona podrazumeva i usklađivanje rada i roditeljstva."Mi smo imali projekat koji smo uradili na 127.000 zaposlenih i videli da su roditelji vrlo zainteresovani da se uskladi rad i roditeljstvo, čak imamo dobra zakonska rešenja ali na koja zaboravljaju i poslodavci i svi mi", rekla je Đukić Dejanović.

Navela je da će u 2018. biti predložena odgovrajuća zakonska rešenja, te da će nakon pilot projekta u 15 opština biti određenih rezultata praćenja.

"Sadašnji predsednik, tada premijer Aleksandar Vučić je ocenio da treba poseban resor da se bavi tim pitanjima, i da bude povezan sa nevladinim sektorom, strucnjacima i naučnicima - to je nacionalno pitanje i to treba da se implementira na nivou gradova i opština", rekla je Đukić Dejanović.

RTS navodi da je prošla godina bila najgora kada je reč o natalitetu jer je rođeno svega 65.000 beba.

U prvoj polovini ove godine ima pomaka - za šest odsto je veći natalitet nego u istom periodu lane, ali i dalje godišnje u proseku ostajemo bez 35.000 stanovnika i šesta smo najstarija nacija u Evropi.

Đukić Dejanović kaže da se na pitanju svake porodice sa prosečnim primanjima koja ima prepliću populaciona i socijalna politika. "Tu će zakon o porodici biti podrška, a očekujemo ga uskoro pred poslanicima", navodi ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu