"Devojčice se takmiče koja će biti vulgarnija na Fejsbuku"

Na Fejsbuku, potpuno javno i bez cenzure, postoje dve grupe koje otvoreno promovišu i pozivaju na incest, pedofiliju i druge gnusne odlike seksualnog ponašanja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Hrvatska novinarka nekoliko dana se dopisivala sa članovima tih grupa.

Dete vam je u sobi na sigurnom. Nije sigurno ukoliko ne kontrolišete sa kim se dopisuje na društvenim mrežama. Novinarka Hrvatskog portala Indeks Vlatka Hercigonja vrlo lako se pod lažnim profilom ubacila u dve grupe na Fejsbuku čiji članovi razmenjuju najgnusnije poruke i fotografije sa maloletnicima. Kako kaže, i među samim članovima ima mnogo mladih devojaka, praktično devojčica.

"Kad je Srbija u pitanju, ne mogu se oteti utisku da ih je više iz većih gradova, odnosno da je reč o urbanijim sredinama, konkretno iz Beograda je mladih devojaka jako puno, opet kažem, ne mogu se oteti utisku da se takmiče koja će biti provokativnija, vulgarnija, i to su naprosto deca koju treba zaštititi", kaže
Vlatka Hercigonja.

Grupe su namenjene korisnicima u regionu, i ukupno imaju oko 2000 članova. Pristup je krajnje jednostavan, praktično sa dva klika mišem, već ste postali član. Vlatka Hercigonja kaže da su neke poruke i fotografije toliko šokantne da ne želi ni da priča o njima.

"Administratori tih grupa bili su iz cele regije, jedna žena iz okoline Siska, dve mlađe žene iz Beograda, jako je bitno napomenuti da se oni stalno menjaju. To ukazuje na činjenicu da su oni uvezani i da se jednostavno prebacuju iz jedne grupe u drugu", dodaje ona.

Ove dve grupe odmah su ugašene, ali kako kažu stručnjaci iz IT sektora, samo su se primirili zbog medijske pažnje i pitanje je trenutka kada će se ponovo aktivirati. Našoj policiji niko nije ništa prijavio, ali su bez obzira na to pokrenute predistražne radnje.

"Tužilaštvo i policija, odnosno naše odeljenje za Visokotehnološki kriminal su počeli određene predistražne radnje, hoćemo da dođemo do kraja da vidimo šta možemo da preduzmemo, koje sankcije krivične možemo da preduzmemo, i da na kraju krajeva, zaštitimo našu decu od svake vrste opasnosti", navodi ministar policije nebojša Stefanović.

Policija i tužilaštvo reaguju tek kada dođe do izvršenja krivičnog dela iz domena zlostavljanja dece. Prva i najbitnija zaštita da do toga ne bi došlo su ipak roditelji, koji moraju da vode računa o tome sa kim i na koji način deca komuniciraju putem društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu