"Ne u koaliciju sa PSG, Šutanovac – veći Vučić od Vučića"

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da ne mogu sa Pokretom slobodnih građana ulaziti u predizborne koalicije.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug
Tanjug

On je istakao da to ne znači da ne mogu sarađivati u borbi protiv režima predsednika naprednjaka i Srbije Aleksandra Vučića.

On je u pisanoj izjavio dostavljenoj medijima naveo da se slaže sa predsednikom PSG Sašom Jankovićem da imaju različit sistem vrednosti i različite politike i dodao da je politika PSG i Demokratske stranke bliža Srpskoj naprednoj stranci (SNS) nego Dverima.

"Mi zaista imamo različit sistem vrednosti i ne možemo praviti predizborne koalicije. To ne znači da ne možemo voditi normalan dijalog na ove teme i sarađivati u borbi protiv režima, ali jasno govori da imamo različite politike i da je politika PSG i DS trenutno bliža SNS nego Dverima", napisao je Obradović.

On je kazao da je paušalna i pogrešna ocena Jankovića da Dveri ne poštuju ljudska prava i da je to jedna od vrednosnih razlika i dodao da se Dveri iz sve snage zalažu za poštovanje ljudskih prava, naročito za ustavna prava većine nad terorom manjine.

"Ako je Janković mislio na prava LGBTQ...(i ostalih seksualnih nastranosti definisanih velikim latiničnim slovima), ona nisu ljudska prava. Nek navede gde je u međunarodnom pravu seksualna orijentacija definisana kao ljudsko pravo. Mi tvrdimo - nigde, jer to i nije ljudsko pravo", naveo je Obradović.

On je kazao i da je tačno da nije bilo nikakvih razgovora između Dveri i Pokreta slobodnih građana, ali je naveo da poštuje opozicionu borbu Jankovića i da imaju isti cilj - smenu Aleksandra Vučića i njegovog pogubnog režima sa vlasti.

Za Dveri je pozitivno distanciranje od predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca za koga već duže vreme, kako Obradović kazao, javno tvrdi da sve radi u dogovoru sa Vučićem i Zapadom koji im je "obojici dao zadatak da pokrenu promenu Ustava i izbace preambulu o KiM u sastavu Srbije kao 'zastarelu i jer ne odgovara realnosti', kako se to Šutanovac izrazio".

Po njegovoj oceni, Šutanovac je tu spreman da bude "veći Vučić od Vučića" i da se "ponudi" Zapadu kao onaj ko će zarad dolaska na vlast dati više nego i sam Vučić, kao što su to Nikolić i Vučić svojevremno uradili u odnosu na Tadića.

"U borbi protiv SNS ne treba nam povratak na vreme vlasti DS", napisao je Obradović.

Po njemu, sa Pokretom slobodnih građana mogu da se slože i oko osnovnih demokratskih vrednosti poput vladavine zakona, slobode medija, borbe protiv kriminala i korupcije.

"Možemo i treba da sarađujemo po pitanju zajedničke borbe za obezbeđivanje fer i poštenih izbornih uslova. Ali nam se razlikuju politike šta posle Vučića i zbog toga ne možemo ići u predizborne koalicije", rekao je Obradović.

On je ponovio da je za Dveri prirodnija saradnja sa Zdravom Srbijom Milana Stamatovića i drugim "patriotama" koji se bore za hitnu smenu Vučića, ali i promenu Vučićeve politike.

U pisanoj izjavi za medije takođe je ponovio pitanje koje je prethodno objavio na društvenoj mreži Tviter o tome šta bi se desilo kada bi Janković zamenio Vučića.

"Primera radi – Janković zameni Vučića imaćemo istu politiku prema EU, Srebrenici, gej paradama, MMF-u i stranim firmama, a možda se učlanimo i u NATO. To je problem za Dveri, jer smo mi protiv toga", ponovio je Obradović.

Naveo je i da Dveri nisu protiv Evrope, već protiv EU, i da ne ulaze ni u čiju privatnost, ali da jesu protiv nametanja homoseksualizma srpskom društvu.

"Ove dve stvari nemaju nikakve veze sa Rusijom i ljudskim pravima. To je zamena teza i izbegavanje odgovora na pitanje zašto mi moramo da pristanemo na put Srbije u EU i gej parade po svaku cenu. Mi jednostavno ne želimo da budemo taoci briselskih komesara koji će nam komandovati kako ćemo mi ovde u Srbiji živeti i uređivati svoju državu", istakao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu