Tači: Sadašnjim tempom – normalizacija za 100 godina

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da bi sadašnjim tempom pregovora do normalizacije odnosa Beograda i Prištine moglo da dođe za 100 godina.

Izvor: Beta
Podeli
screenshot
screenshot

On navodi da je sporazum o međusobnom priznanju jedini način da se jednom zauvek stavi tačka na sve sporove između Srba i Albanaca.

"Taj istorijski sporazum između Kosova i Srbije treba da obuhvati međusobno priznavanje - kao jedini način da se svi sporovi okončaju jednom zauvek", naveo je Tači u autorskom tekstu za Frankfurter algemajne cajtung.

Tači je ocenio da je postizanje tog krajnjeg cilja izuzetno teško za obe zemlje i zahteva hrabro i mudro vođstvo.

"Da bi se to desilo, svi moramo biti spremni da napravimo kompromise. Svima je jasno da je rad na uspostavljanju trajnog mira za naša dva naroda imperativ", dodao je Tači.

Tači je podsetio da Kosovo i Srbija pregovaraju pod pokroviteljstvom Evropske unije uz snažnu podršku SAD duže od šest godina, da je pre četiri godine postignut veoma veliki napredak potpisivanjem prvog Briselskog sporazuma, ali da je normalizacija odnosa i dalje neostvaren cilj.

"Naše dve zemlje i narodi teže izgradnji bolje budućnosti, u kojoj su obe zemlje u potpunosti integrisane u evropsku porodicu", naveo je Tači i ocenio da je taj cilj teško dostižan jer je opterećen zamrznutim sukobom između Srbije i Kosova.

Prema njegovim rečima, Kosovo se uvek pridržavalo svih sporazuma u kojima je posredovala međunarodna zajednica, od Rambujea, preko Beča do Brisela, dok Srbija, s druge strane, ne prihvata nezavisnost Kosova i nastavlja da podriva napore Prištine da u svetu ojača svoje pozcije kao nezavisne države.

"Zbog ovog neprijateljskog stava, težnja Srbije za članstvom u EU je nejasna. Dakle, obe zemlje su blokirane i njihova evroatlantska budućnost zavisi od sposobnosti da postignu istorijski konačni sporazum o normalizaciji odnosa i pomirenja", ocenio je Tači i dodao da je vreme i da se kaže koja je strana "slon u staklari".

Prema njegovim rečima, pregovori se razvlače, gube kredibilitet čak i kada postoji napredak na određenim poljima, jer je antagonizam vidljiv, kao što je uvek i bio.

Tači je naveo da Srbija bez obzira sporazume koji podržavaju članstvo Kosova u regionalnim organizacijama vodi snažnu kampanju protiv zahteva koje Kosovo podnosi - poput onoga u Unesko bez obzira na to što bi od toga i SPC i kosovski Srbi imali koristi.

"Guranje tih problema pod tepih nije rešenje i neće dovesti do pomirenja. Ne možemo se složiti ako i dalje postoje duboka, fundamentalna neslaganja oko toga odakle dolazimo", naveo je Tači i dodao da je zbog toga udvostručio napore u rešavanju najtežih pitanja iz prošlosti kroz osnivanje Komisije za istinu i pomirenje.

Tači je ocenio da se konačno rešenje sukoba zasniva na priznanju istorijskih i aktuelnih činjenica, ali i vizije budućnosti da "jedni drugima u EU budemo susedi i prijatelji".

"Uveren sam da su normalizacija i pomirenje prvi korak u oslobađanju od tereta prošlosti i korak koji će nas odvesti u svetliju budućnost", naveo je Tači i ocenio je da važno da te napore prepozna i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu