MUP nabavilo 51 uređaj za merenje brzine kretanja vozila

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je nabavilo 51 uređaj sa računarskom opremom za merenje brzine kretanja vozila, saopštio je MUP.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug
Tanjug

Pomoću tih uređaja će se sakupljati i analizirati podaci o saobraćajnim nezgodama kako bi se smanjio broj povređenih i poginulih na putevima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

"Nove uređaje za merenje brzine prati računarska oprema pomoću koje možemo da preuzimamo podatke sa svih radarskih uređaja u Srbiji", rekao je načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Prema njegovim rečima, ti podaci biće ukršteni sa podacima o saobraćajnim nezgodama, kako bi se usmerio rad saobraćajne policije.

Naveo je i da će analizom preuzetih podataka moći da se utvrdi na kojoj lokaciji su policijski službenici koristili radare i da li su bili pravilno podešeni.

"U slučaju da utvrdimo da policijski službenici radarske uređaje nisu pravilno podesili biće sankcionisani", naglasio je Arsov.

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, nepropisna brzina je jedan od uzroka u više od 50 procenata saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

Analize Evropske komisije ukazuju da pored neprilagođene brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i nekorišćenje sigurnosnih pojaseva su glavni problem bezbednosti saobraćaja.

Najavio je da će od 21. do 27. avgusta na putevima Evrope i Srbije biti organizovana akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila.

"U Srbiji će u tom periodu svakodnevno i tokom noći biti merena brzina kretanja vozila", naglasio je Arsov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu