"Razilaženje DS i Jankovića verovatno je planirano"

Politikolog Duško Radosavljević ocenio je da je razilaženje DS i PSG najverovatnije nešto što je planirano duže vreme i da je deo strategije.

Izvor: Beta
Podeli

On smatra i da je Ustav i priča o saradnji na pisanju tog dokumenta "samo povod da se saradnja obustavi".

Prema njegovom mišljenju, DS i PSG su dve najsličnije tvorevine na političkoj sceni Srbije, pa se postavlja pitanje kako je moguće da PSG može da ide na izbore sa Dverima i Vukom Jeremićem, a sa "sličnijima sebi ne može".

"Koalicije se prave sa idejno sličnima ukoliko se želi zaokružiti jedan segment biračkog tela, a ovakvi sukobi služe samo za isticanje dominacije, koji idu na štetu i jednima i drugima u tom sporu", kazao je Radosavljević za Betu.

Prema njegovom mišljenju, na izborima u Beogradu mogla je da se formira "centralno leva koalicija", a da stranke koje naginju ka desno formiraju svoju "kolonu".

"To bi mogla biti dobra priča, ali ako se cepa prirodno okruženje koalicije, tada je izvesno da će i DS i PSG dobiti manje glasova", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, ovakvi sukobi između stranaka koje su ideološki bliske mogu da se reflektuju i na "izgradnju Srbije kao liberalne, demokratske i evropske zemlje".

Radosavljević je dodao da iz izjava zvaničnika DS nije razumeo da ta stranka sarađuje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kako je to PSG saopštio, već da su u pitanju predlozi za izmenu Ustava Srbije, što je jako važna i ozbiljna tema.

"To nije saradnja, niti znači koaliciju sa Vučićem. Ako sutra krene priča o Ustavu, da li to znači da će i druge organizacije koje budu učestvovale u javnoj raspravi ili budu predlagale rešenja za novi Ustav, biti okarakterisane kao neprijatelji", rekao je on.

Ocenio je da je potez lidera PSG Saše Jankovića "u oblande uvijena priča o političkoj principijelnosti, a zapravo je u pitanju lični odnos sa određenim političkim personama".

Radosavljević je kazao i da ako se ova situacija posmatra kroz prizmu budućih pokrajinskih ili parlamentarnih izbora, ona i u tom slučaju umanjuje izglede opozicije u političkom životu.

"Ako se u Beogradu ne može napraviti politička reprezentacija, kako će se to učiniti za celu Srbiju ili Vojvodinu. To se i nama u Vojvodini vraća kao bumerang, jer većini aktera ovde nije jasan način organizacije PSG na prvom mestu, koja je u Vojvodini veoma pasivna", kazao je Radosavljević.

Ocenio je da je osnivanje PSG delovalo kao "odlična priča koja može da povede razbijene delove demokratske opozicije u Vojvodini".

Ukazao je istovremeno da niko, pa ni Janković, ne sme sebi da da za pravo da se postavlja kao "demokratski arbiter za sve sporove koji se dešavaju".

"Još uvek ima vremena da Janković okupi jednu dobru demokratsku platformu, ali ne putem eliminacije, već inkluzije", objasnio je Radosavljević.

PSG je saopštio juče da obustavlja planove o izbornoj saradnji sa DS zbog toga što je predsednik DS Dragan Šutanovac "javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava".

DS je potom saopštila da nema nameru da vodi debatu u medijima s bilo kim iz opozicije, pa ni s Jankovićem.

Dodala je da je bezuslovno podržala Jankovića na predsedničkim izborima verujući da dele iste vrednosti, a da on tim saopštenjem o prekidu saradnje zbunjuje građane i šteti celoj opoziciji pred izbore u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu