"Vučić vešto pospešuje igru – ko je prava opozicija"

Beograd -- Razmirice opoziciji nisu veliko iznenađenje, a igru oko toga ko predstavlja "pravu opoziciju" vešto pospešuje i Aleksandar Vučić, smatra novinar Zoran Panović.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Programski direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostat kaže da na političkoj sceni u Srbiji vlada "kafkijanska atmosfera" oko toga ko je prava opozicija.

Takođe, on smatra da je sve što se dešava posledica apsolutne partijske krize u Srbiji, u kojoj ne postoje razvijene političke stranke.

"Ne mnogo, ali malo sam iznenađen razvojem situacije. Za razmirice se ne zna pravi razlog, ali je verovatno da Saša Janković oseća da bi on trebalo da bude vođa opozicije i da vodi glavnu reč. Kada se pogledaju rezultati izobra, to je legitimna pozicija, a on pojačavanjem retorike naglašava svoju antisistemsku i žestoku opozicionu poziciju", kaže Panović.

Kako navodi, Janković podiže letvicu porukom da sa Vučićem može da se razgovara samo o mirnoj predaji vlasti.

"To dobro zvuči ljudima koji su apsolutno protiv ovog režima. Janković je ovim pokušao i da Šutanovca pomeri ka Čedomiru Jovanoviću i Nenadu Čanku, koji su 'konstruktivna opozicija'". Ove stvari nisu pitanje afekta, već iza svake reči stoji poruka", kaže Panović.

Gost Vesti B92 je rekao i da on ne misli da je zajednička lista idealno rešenje.

"Kao neko ko godinama prati političku scenu u Srbiji, ne mislim da je to dobro. Uvek posle imamo mrcvarenje preko podele mandata i misilm da je jedna čistija podela, na vreme, mnogo bolja", kaže Panović.

Dugogodišnji novinar i bivši glavni urednik lista "Danas" kaže da je tema Ustava dobra forma, jer deluje ozbiljno i zvanično, ali može i da predstavlja neku vrstu mosta između vlasti i opozicije.

"Jeste potrebna rasprava u društvu, ali nema rasprave bez slobodnih medija. Ako ćemo da vodimo unutrašnji dijalog, moramo da pričamo o lošem stanju u Srbiji, pa ćemo stići i do Kosova", kaže Panović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu