Jankovićev pokret prekida saradnju sa DS

Beograd -- Pokret slobodnih građana saopštio je da obustavlja planove o izbornoj saradnji sa DS zbog poslednjih poteza lidera demokrata Dragan Šutanovca.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako navodi pokret koji predvodi bivši ombudsman Saša Janković, Šutanovac je "javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava".

"U stanju prikrivene diktature pod fantomkama, time se suštinski učestvuje u lažiranju demokratije i simulaciji dijaloga", ocenjuje PSG.

Pokret navodi da "građani Srbije imaju pravo da znaju ko stoji sa koje strane".

"Beskrajne političke kombinatorike moraju biti zamenjene čvrstim i principijelnim stavovima u koje se građani Srbije uvek mogu pouzdati. Niko nema pravo da se kocka njihovim poverenjem", navodi se u saopštenju.

Taj pokret je izrazio žaljenje zbog, kako se navodi, "zaokreta predsednika DS", ali i ponovio da je jedini dijalog koji će ikada imati sa Aleksandrom Vučićem isključivo "razgovor o mirnoj predaji vlasti".

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković je ocenio da potez predsednika DS "predstavlja kršenje prvog principa i uslova saradnje opozicije – da nema neposredne niti posredne saradnje sa vlašću Srpske napredne stranke".

"Predsedništvo Pokreta je jednoglasno odlučilo da u takvim okolnostima Pokret ne može da nastavi razgovore o saradnji. Šutanovac je, između ostalog, izjavio da će demokrate svoj predlog ustavnih izmena poslati 'predsedniku' Aleksandru Vučiću i da debata treba da počne prvo na nivou eksperata", dodaje se u saopštenju.

DS i Saša Janković su blisko sarađivali na predsedničkim izborima, kada su demokrate stale iza Jankovića i podržale njegovu predsedničku kandidaturu. Janković je na izborima bio drugi, iza Aleksandra Vučića, sa 16 odsto osvojenih glasova.

Nakon toga, Janković je najavio da će osnovati politički pokret, a da će DS "nastaviti svojim putem" u borbi za zajedničke vrednosti koje dele.

Ubrzo su kao tema postavljeni beogradski izbori, a najavljena je i nova bliska saradnja novoosnovanog PSG i DS.

U novoj rundi priča o ujedinjenju opozicije Šutanovac je nekoliko puta izneo svoje mišljenje, a u razgovoru na TV N1 je najavio da bi moglo da se desi da zajedno sa beogradskim izborima bude održan i referendum o izmeni Ustava Srbije.

Ponovio je i da se za Beograd i dalje traži najbolje rešenje i da opozicija treba da se ukrupnjava. Kako je naveo, "ne postoje nikakve trzavice i neslaganja sa liderom Pokreta slobodni građana Sašom Jankovićem".

"Nema nikakvih problema između mene i Saše Jankovića. Ja sam i u lično dobrim odnosima sa njim. Ne postoje disonantni tonovi", rekao je Šutanovac.

Ipak, sudeći po aktivnosti Saše Jankovića na Tviteru poslednjih dana, nesuglasica svakako ima, a jedan od dokaza je i njegova poruka da najavljeno slanje predloga ustavnih promena Vučiću Šutanovac radi "isključivo u ime DS, jer Pokret ima bitno drugačiji stav".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu