I žene na vojnoj obuci?

Beograd -- Obuka prve pomoći i civilne zaštite ponovo bi od sledeće godine mogla da postane obavezna za sve građane bez obzira na pol.

Izvor: Blic
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Ministarstvo odbrane do kraja godine doneće strategiju odbrane na osnovu koje će se konkretno znati da li će i na koji način, između ostalog, i žene morati da služe državi, piše "Blic".

Ovakvu mogućnost, između redova, najavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti povodom obeležavanja Dana avijacije.

"Svaka armija ima svoju vojnu komponentu, ali isto tako i civilnu, i ima potrebu da se određene veštine i specijalnosti prenesu na što veći broj građana. Tako je u svim zemljama na svetu, posebno u zemljama koje ne mogu da se oslone ni na jedan pakt. Nemojte zaboraviti, mi smo neutralna zemlja, nemamo na koga da se oslonimo, mi možemo da računamo samo na sebe i svoje stanovništvo", rekao je Vulin.

Ministar odbrane donekle je i najavio kako bi ta obuka prve pomoći i civilne zaštite mogla da izgleda.

"Naravno da niko ne misli da bi civilu trebalo dati kalašnjikov, ali i te kako mislimo da civilu damo prvi zavoj, sposobnosti i veštinu da pomogne u elementarnim nepogodama. Potrebno je da to uradimo i smatramo da to uradimo kroz prosvetni sistem, kroz naš sistem u celini. Uostalom, do kraja godine se donosi strategija odbrane gde će u skladu sa pretnjama i opasnostima koje prepoznaje naša armija biti predloženi odgovarajući odgovori", izjavio je Vulin.

U Ministarstvu odbrane tvrde da je još rano govoriti konkretno o tome kako će se i muškarci i žene obučavati u oblastima prve pomoći i civilne zaštite.

Jedna od ideja je da ovakva obuka uđe u nastavni plan i program pa bi tako srednjoškolci imali časove iz prve pomoći i civilne zaštite.

Takođe, razmišlja se i da se višednevna obuka organizuje i za starije kako bi što više građana bez obzira na pol znalo kako da, recimo, zaustavi krvarenje ili ugasi prvi požar.

Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić smatra da bi u Srbiju trebalo da se vrati sistem opštenarodne odbrane i društvene samozaštite kakav je postao u bivšoj Jugoslaviji samo prilagođen savremenim potrebama.

"Raspadom tog sistema počeo je i raspad bivše države. Mi bez obuke prve pomoći i civilne zaštite ne možemo biti efikasna država u vanrednim situacijama. Sve najrazvijenije zemlje sveta imaju taj bezbednosni sistem razvijen poput Izraela ili Švajcarske koja je, takođe, kao i mi vojno neutralna. Izrael u školama čak ima dva predmeta iz oblasti bezbednosne kulture", ističe Dragišić.

Kako kaže, jedno od rešenja bi moglo da bude da u srednjim školama bude obavezan predmet bezbednosna kultura.

"To je jednostavno pitanje obrazovanja kako drugome i sebi da pomogneš u nevolji i kako da se ponašaš u vanrednim situacijama. Takav predmet bi, takoše, i motivisao mnoge da služe dobrovoljno vojsku", objašnjava Dragišić.

Osim obuke iz oblasti civilne zaštite i prve pomoći, ministar Vulin je nedavno najavio da bi novom strategijom odbrane i vojna obuka mogla da bude obavezna za civile. To bi onda moglo da znači da bi svi građani morali da nauče da rukuju oružjem.

"Mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna, i nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama ukoliko nema podršku čitavog stanovništva i svih građana", naglasio je Vulin nedavno.

Prema njegovim rečima, da bi to bilo moguće, mora da se razmišlja o načinima i mehanizmima kako da se vrati obučenost, da se vrate određene kursevi i tehnike po kojima bi se najšire stanovništvo ponovo obučavalo svim onim veštinama i "znanjima koja su potrebna da bi se branila zemlja".

"Blic" podseća da su nedavno mnogi rezervisti bili iznenađeni kada im je na kućnu adresu stigao poziv da se jave na višednevnu vojnu obuku.

Ostaje da se vidi da li će novom strategijom odbrane biti predviđeno da ta obuka postane obavezna i za one koji nisu služili vojsku, pa čak i za žene. Za sada u Ministarstvu odbrane ne mogu konkretno da odgovore na ovo pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu