Šesnaestogodišnjak poginuo u demonstracijama u Venecueli

Jedan šesnaestogodišnjak je poginuo tokom demonstracija u Karakasu koje je organizovala opozicija protiv predsednika Nikolasa Madura.

Izvor: Beta
Podeli

Tinejdžer čije ime nije navedeno, druga je žrtva tokom jučerašnjeg - prvog dana 48-očasovnog štrajka kojim opozicija pokušava da blokira izbore za ustavotvornu skupštinu zakazane za nedelju.

Njegovom smrću broj nastradalih od aprila kada su počele demonstracija protiv Madura, popeo se na 105. ;Tužilaštvo je navelo da je tinejdžer, izgleda, povređen tokom demonstracija u Pentaru, popularnoj četvrti na istoku Karakasa.

Tužilaštvo je potvrdilo da je juče preminuo i 30-ogodišnji Rafael Vergara, koji je bio ranjen, kako je navedeno, ; u "neregularnoj situaciji" između demonstranata i vojnika u državi Meridi.

Generalni štrajk treba da se nastavi ceo dan danas pre velikih demonstracija zakazanih za petak. Brojne ulice su blokirane, posebno na jugoistoku i istoku glavnog grada Venecuele, gde je tradicionalno uporište opozicije.

Podignute barikade blokirale su više puteva i prilaza Karakasu gde su se okršaji demonstranata i policije nastavili i tokom noći.

Sukobi demonstranata i bezbednosnih snaga su izbili i u drugim delovima zemlje.

Okrugli sto demokratskog jedinstva (MUD), opoziciona koalicija koja je već oganizovala 24-oročasovni generalni štraj prošle nedelje, već gotovo četiri meseca organizuje skoro svakodnevne demonstracije protiv Madura i traži njegov odlazak.

Opozicija smatra da socijalistički predsednik Maduro planom da izmeni Ustav namerava da učvrsti vlast i zaobiđe izabrani parlament gde je opozicija u većini, i izbegne presedničke izore krajem 2018. Oni takođe osporavaju uslove izbora u nedelju.

Maduro predstavlja naciji da bi planirana izmena Ustava rešila venecuelansku političku blokadu i ekonomsku krizu, ali opozicija namerava da bojkotuje izbore za ustavotvornu skupštinu.

Pripadnici opozicije se još nazivaju i antičavisti, po imenu Uga Čavesa, predsednika Venecuele od 1999. do smrti 2013, čiji je naslednik aktuelni šef države Nikolas Maduro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 551 idi na stranu