Novi šamar Trampu, republikanci spasili Obamaker

Vašington -- Američki Senat, u kojem su republikanci većina, odbacio je Trampov predlog da se povuče zakon o zdravstvu bivšeg predsednika Baraka Obame, takozvani Obamaker.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images
Getty images

Sedam republikanaca pridružilo se sinoć svim demokratama u Senatu i predlog je odbačen sa 55 prema 45 glasova. To je drugi put ove nedelje da republikanci nisu uspeli da izguraju da se opozove Obamin zakon iz 2010.

Senatori su bili spremni da se opozove zakon iako nije još pripremljena njegova zamena ali su umereni predstavnici bili zabrinuti da bi to razljutilo glasače koji bi smatrali da Kongres neće biti u stanju da izglasa novi zdravstveni zakon.

Jedan broj republikanaca pridružilo se demokratama da blokiraju predlog šefa republikanske većine u Senatu Miča Makonela da se ukine Obamin zakon.

On bi bio zamenjen ublaženim obaveznim zdravstvenim osiguranjem, manjim saveznim zdravstvenim subvencijama i drugim izmenama.

Kancelarija za budžet Kongresa procenila je da bi povlačenje "Obamakera" bez uvođenja zamene značilo da bi 30 miliona Amerikanaca ostalo bez zdravstvenog osiguranja i to je bio ključni faktor koji je uticao da jedan broj republikanskih senatora ne prihvati predlog šefa republikanske većine u gornjem domu američkog Kongresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 551 idi na stranu