"Ameriku da zaboli ono što joj sprema Rusija"

Moskva -- Rusija treba da pripremi bolan po SAD odgovor na uvedene nove sankcije, izjavio je šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

„Prvo, bez buke. Naša zvanična reakcija treba da usledi na zakon kad stupi na snagu. Drugo, pripremiti takvu reakciju jer ona obavezno mora da usledi. Ne simetrična, već bolna po Amerikance“, napisao je senator na fejsbuku.

Po njegovim rečima, Rusija treba da gradi odnose sa ostalim svetom. Između ostalog, treba da razmotri nastalu situaciju sa EU sa kojom može biti uspostavljen kao „minimum privremeni mezalijans“ uzimajući u obzir što sankcije nanose štetu i njenim interesima.

Osim toga, Kosačov je naveo da je usvajanje zakona o novim sankcijama u SAD pokazalo neizbežnost degradacije saradnje.

„Sudeći po monolitnom glasanju u Predstavničkom domu o paketu sankcija protiv Rusije, Irana i Severne Koreje, neće biti, ne samo proboja, već ni normalizacije. Štaviše, dalja degradacija bilateralne saradnje postaje neizbežna, iako izgleda da nema kuda više", dodao je on.

Predstavnički dom Kongresa SAD je usvojio sinoć zakon o sankcijama protiv Rusije, Irana i Severne Koreje.

Konkretno, nacrt zakona sadrži stavku koja obavezuje predsednika da unapred sa poslanicima uskladi bilo kakvo ublažavanje ili ukidanje sankcija. Prethodne restriktivne mere su, kao po pravilu, uvođene predsedničkim dekretima i odgovarajućim naredbama Ministarstva finansija SAD.

Kremlj je očekivano saopštio da „krajnje negativno" ocenjuje nacrt zakona, a EU ga je nazvala „jednostranim akcijama Vašingtona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 551 idi na stranu