Lome se koplja u Senatu, tema Obamaker

Vašington -- Američki Senat izglasao početak debate o ukidanju zakona o zdravstvenom osiguranju- Obamaker i zameni ga novim koji košta manje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images
Getty images

Sa 51 glasom za i 50 glasova protiv, republikanci su uspeli da prevaziđu proceduralne prepreke. Čak je i senator Džon Mekejn kome je nedavno dijagnostikovan tumor mozga, došao da glasa. Ali, kako navodi Rojters još je neizvesno da li će biti dovoljno glasova za usvajanje zakona.

Plan o novom zakonu nije dobio 60 glasova koliko je potrebno za njegovo usvajanje, jer su 43 članova Senata glasala za, dok je 57 njih - među kojima devetoro republikanaca - glasalo protiv nove mere, prenosi danas Rojters.

To je bilo prvo u nizu očekivanih glasanja ove nedelje o ukidanju ili zameni elemenata zakona o zdravstvu sa Obaminim potpisom, napominje britanska agencija.

Plan o novom zakonu predviđao je duboke rezove u programu "Medikejd" - programu zdravstvenog osiguranja za siromašne, kao i smanjenje subvencija koje podrazumeva takozvani Obamaker za ljude sa nižim primanjima.

Kada bi Obamaker bio ukinut i zamenjen drugim zakonom, milioni Amerikanaca mogli bi da izgube osiguranje, objašnjava Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 551 idi na stranu