Erdogan pozvao muslimane širom sveta da zaštite Jerusalim

Ankara -- Predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan je danas iz Ankare pozvao muslimane iz celog sveta da "posete" i da "zaštite" Jeruslim zbog mera Izraela kod svetilišta.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Getty images
Getty images

"Želeo bih da apelujem na moje građane i muslimane širom sveta da svi oni koji su u mogućnosti posete Jerusalim i džamiju Al-Aksa. Dođite i svi zajedno zaštitite Jerusalim", rekao je Erdogan povodom smrtonosnog nasilja u petak, kada je Izraerl zaveo nove mere bezbednosti na ulazu u svetilište gde je džamija Al-Aksa.

On je u ponedejak ocenio da Izrael bezbednosnim merama na svetom mestu u Jerusalimu ne nanosi štetu samo sebi, već čitavom regionu, dodavši da Turska neće dozvoliti da se gaze islamske svete vrednosti.

"Pod izgovorom borbe protiv terorizma, radi se o pokušaju da se muslimanima uzme džamija Al-Aksa", rekao je predsednik Turske poslanicima svoje vladajuće islamske stranke AKP na sastanku u Parlamentu.

Po povratku iz posete zemljama Zaliva, Erdogan je u izjavi novinarima optužio Izrael da je pogrešno prosudio jer je izjednačio muslimane sa teroristima.

"Pozivamo Izrael da deluje u skladu sa zakonom i ljudskim vrednostima. Koracima koje preduzima Izrael ide ka grešci i ka izolaciji", upozorio je turski predsednik.

On je i ranije kritikovao mere Izraela zavedene u svetilitu pošto su 14. jula tri izraelska Arpina ubila dva izraelska policajca.

Izraelska policija je danas na osnovu odluke vlade uklonila detektore za metal, ali su muslimanski lideri apelovali na vernike da i dalje ne ulaze u džamiju dok ne razmotre nove mere obezbedjenja koje je Izrael najavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 551 idi na stranu