Ivanović: Vučićevu ideju imali Đinđić, Koštunica i Tadić

Lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović rekao je da je dobra ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o obnavljanju dijaloga o Kosovu.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je istakao da se radi o najvažnijem pitanju za sve Srbe, bez obzira na to gde žive.

"Angažovanje na formiranju zajedničkog stava koji bi preživeo jedan izborni ciklus bilo bi jako važno, mada mislim da je to dosta teška misija", rekao je Ivanović za agenciju Beta.

Ivanović je dodao da su takvu ideju imali i Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica i Boris Tadić.

Prema njegovim rečima, važno je predvideti ishod tog dijaloga jer, kako je naveo, "u ozbiljan dijalog o statusu i ostalim temama se ne može ući bez jasnog rezultata".

"Oko pitanja o kojima će se razgovarati moraju da se slože i vlast i opozicija ali i nezavisni intelektualci. Kada će ta diskusija, ako počne, biti završena i do kakvih ćemo rezultata doći - to sada niko ne zna", rekao je Ivanović.

On je dodao da je trenutna situacija takva da Srbi u kosovskim Albancima nemaju sagovornike.

"Oni u ovom trenutku nemaju interes da razgovaraju na temu Kosova, pa se postavlja pitanje da li nama ovakav konsenzus može da pomogne. Albanci smatraju da je Kosovo nezavisno, a mi ne mislimo tako", dodao je Ivanović.

Ivanović je, takođe, kazao da među albanskim liderima na Kosovu ne postoji niko toliko jak i dominantan da bi na sebe mogao da preuzme vođenje tako ozbiljnih razgovora.

"Albanci, generalno, ne osećaju potrebu za tim. A ako se razgovori ponovo otvore na osetljive teme (pitanje statusa), moramo imati albanskog lidera koji je pandan Vučiću. Naš predsednik je dovoljno jak, ali oni nisu", dodao je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu