"Širok dijalog", "novi realizam" i "šta nedostaje za to"

Namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene “širok društveni dijalog“ po pitanju Kosova i Metohije nailazi na različite reakcije.

Izvor: B92, Blic, Večernje novosti, RSE
Podeli
Tanjug
Tanjug

Lider vladajuće stranke je takvu nameru izneo u prvom predsedničkom govoru, a posle povratka iz Vašingtona je u gostovanju na TV Pink rekao da je “Kosovo i Metohija pitanje koje stopira sve nas“, da “ima plan“, ali i da “želi da čuje šta drugi misle“.

“Svi su pravili greške, niko nije želeo racionalno da sagleda stvari. To ne znači da priznajemo Kosovo, ali to tako ne ide... Moramo biti realni, racionalni i ozbiljni. Pitam ljude, na primer, kako ćemo imati srpsku vlast u Mališevu i Štimlju? Najviše volimo sebe da lažemo“, rekao je Vučić.

Opširnije na ovom LINKU.

Švedski diplomata Karl Bilt je prokomentarisao Vučićev poziv na Tviteru.

“Da li je ovo novi realizam u oblikovanju odnosa između Srbije i Kosova? Zanimljiv poziv srpskog premijera Aleksandra Vučića“, napisao je Bilt, pritom pogrešivši funkciju koju Vučić obavlja.

Vučić je dodao i da je poziv upućen “svim relevatnim političkim strankama, nevladinim organizacijama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Dnevni list Blic je preneo saznanja da “deo opozicije prihvata poziv, deo insistira na jedinstvenom stavu o pozivu, a deo traži od Vučića konkretno rešenje“.

Iz SPC bi “rado pomogli državnom vrhu“, a iz SANU je rečeno da bi “Vučić učinio čast toj instituciji ako bi pozvao članove da iznesu svoje mišljenje“.

Da će prihvatiti poziv rekli su i Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava, kao iz Sonja Liht iz Fonda za političku izuzetnost.

Što se tiče opozicije, iz DSS je rečeno da će se razgovarati sa Vučićem, dok je predsednik DS Dragan Šutanovac od Vučića zatražio konkretan predlog, istakavši da pozdravlja nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima.

“Kako Vučić te i takve razgovore ne bi zloupotrebio, pozivamo ga da prvo odgovori šta je dogovorio u Briselu, a zatim oformi pregovarački tim za Kosovo i javno saopšti svoj predlog rešenja za pitanje Kosova. On godinama izbegava unutrašnji dijalog o drugim sferama života i rešavanje problema kao što su borba protiv korupcije i kriminala, medijske slobode, ekonomska i socijalna politika... Istovremeno, on nameće temu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i na taj način pokazuje da želi da pobegne od odgovornosti za pitanja koja ne donose političke poene“, rekao je Šutanovac za Blic i Večernje novosti.

SDS smatra da bi opozicione partije trebalo da zauzmu zajednički stav, dok lider Dveri Boško Obradović ocenjuje da je “vlast već priznala Kosovo“ .

Sasvim je jasno da će sve stranke u vlasti učestvovati u razgovorima, a lider SPS Ivica Dačić potvrđuje reči svog koalicionog partnera i navodi da je trajno rešenje za Kosovo i Metohiju preduslov napretka Srbije.

Profesor Jovan Komšić rekao je za Radio Slobodna Evropa da nije siguran da će deo opozicije, koji je građanski, proevropski, ali i ranjen u teškim političkim okršajima, vrlo rado prihvatiti tu vrstu medijski pružene Vučićeve ruke.

“Tu pre svih mislim na Sašu Jankovića i Vuka Jeremića. Vučić kao predsednik najmoćnije partije i kao predsednik države mora obezbediti pretpostavke za postizanje tog konsenzusa sa ličnostima koje figuriraju kao parlamentarni politički akteri, a tu nastupa nevolja. Sa tog stanovišta nisam veliki optimista da je moguće ostvariti tip dijaloga koji bi bio neophodan za rešavanje tako snažnog problema kao što je problem Kosova“, kaže Komšić.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ističe da nedostaju dve važne stvari – da se vidi šta je Vučićeva platforma za Kosovo, kao i da se stvori atmosfera dijaloga.

“Mi trenutno imamo, zahvaljujući i Vučiću - naravno, nije on jedini krivac – jednu medijsku harangu protiv svakoga ko kaže išta što nije u skladu sa izjavama Vučića. Dakle, mislim da je nešto drugo potrebno Vučiću i njegov tekst upravo ide u tom pravcu: kako stvoriti jednu simulaciju dijaloga i imati jedan novi alibi za podelu odgovornosti za odluke koje su već donete“, ocenjuje Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu