Vlasnici "izbacuju" Draškovića i SPO iz prostorija

Beograd -- Centrala SPO uskoro mora da se preseli na novu adresu. Lider stranke više ne može da koristi kabinet, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Stranka Vuka Draškovića postala je "žrtva" sopstvenih principa i gotovo da se našla na ulici. Oni ovih dana izlaze iz prostorija koje je SPO koristio dve decenije u beogradskoj Knez Mihailovoj 48, jer ih je država vratila starim vlasnicima, a poznato je da je ova stranka bila među najglasnijim zagovaračima usvajanja Zakona o restituciji.

Na pomenutoj adresi, zasad, ostao im je deo kancelarija, ali sedam-osam prostorija, među kojima i Draškovićev kabinet i salu u kojoj su držali konferencije, više ne mogu da koriste.

Zamenik predsednika SPO Aleksandar Čotrić kaže, za "Novosti", da je stranka u ovom procesu sarađivala sa Agencijom za restituciju i naslednicima i da traže nove prostorije.

"Ni najmanje se ne kajemo što smo 'gurali' da Zakon o vraćanju oduzete imovine stigne na red, jer nepravde iz vremena komunizma treba ispraviti, pa čak i ako smo mi 'gubitnici'", kaže Čotrić.

U Agenciji za restituciju su za "Novosti" objasnili da je njihovim rešenjem, koje je postalo pravosnažno 14. septembra prošle godine, starim vlasnicima vraćeno pravo svojine nad oko 250 kvadrata i da je dat nalog da mogu da uđu u posed.

Ovih 250 kvadrata čini polovinu prostora na prvom spratu zgrade, a za jednu osminu poslovnog prostora na ovoj adresi još nije doneto pravosnažno rešenje. Tri osmine i dalje spadaju u državnu svojinu i za njih nikada i nije bilo zahteva za restituciju. Takođe, u Agenciji nam kažu da je SPO prostor koristio - besplatno.

U porodici koja je nasledila prostor u Knez Mihailovoj kažu, za "Novosti" da očekuju da što pre uđu u posed, ali i da žele da budu fer prema dosadašnjim korisnicima. Inače, predratni vlasnici bili su Marko i Dušan Tanasković, koji su se bavili tekstilom i koji su poslovni prostor nasledili od roditelja. Jedna od njihovih naslednica je Ljiljana Tanasković Čadež, majka Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije.

Na sajtu Kuće legata stoji da je "kuća u Knez Mihailovoj broj 46, zajedno sa zgradama broj 48 i 50, retko sačuvan jedinstveni spojeni blok zgrada, karakterističan za arhitekturu sedamdesetih godina 19. veka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu