Ambasada: Ukrajina spremna da sudi Kusturici

Beograd -- Ukrajina spremna da sudi srpskom reditelju Emiru Kusturici zbog "poziva na separatizam", usled čega mu preti petogodišnja zabrana ulaska na teritoriju te zemlje

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

To poručuju za "Večernje novosti" iz ukrajinske ambasade u Beogradu povodom Kusturičinog govora na Jalti u nedelju, uoči koncerta "No smoking orkestra".

Kusturica je, između ostalog, rekao tada da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom "prirodan, organski proces" i pozvao građane Krima da razvijaju svoje poluostrvo kao "deo velike Rusije", umesto što čekaju odobrenje spolja za njihovu odluke.

Iz ambasade naglašavaju da je stav zvaničnog Kijeva nepromenljiv u konkretnom slučaju - svaka osoba koja prekrši zakone te zemlje, odnosno Zakon o privremeno okupiranim teritorijama, kao i svaka osoba koja počini krivično delo - poziv na separatizam u Ukrajini, biće osuđena i dobiće zasluženu kaznu prema važećem zakonodavstvu.

Jedna od sankcija je zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine na period od pet godina, a predstavnici Ukrajine, koji nisu imenovani, rekli su za beogradski list da će o meri odgovornosti koja će biti presuđena Kusturici ukrajinska strana "na vreme obavestiti sprsku javnost".

Iskoristili su i priliku da se direktno obrate reditelju i muzičari izrazivši žaljenje u pismu što se "jedan čovak, koji teži da se smatra kulturnom elitom Republike Srbije i srpskog naroda, spušta do takvih niskih činova kao što je podržavanje agresora".

U ambasadi konstatuju da je situacija još gora kada se postavi pitanje "kakvo pravo ima jedan čovek da diktira stranoj državi gde treba da budu njene granice".

"Zar nije logičnije da kulturna elita jedne države brine o svom narodu i njegovom prosperitetu, a ne da se raduje što je kod njegovog prijatelja, Ukrajine - rat?", pitanju iz ambasade.

Naglašavaju i da Ukrajina ostaje prijatelj Srbije, "uprkos kontroverznim izjavama Kusturice".

"Ostajemo čvrsto na svojoj poziciji podrške sprskom narodu, kada je reč o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", poručuju iz ambasade za "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu