Zaharieva: Sad je trenutak, računamo na Srbiju u EU

Beograd -- Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharieva kaže da EU neće biti potpuna bez integracije Srbije i Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona je poručila da je sad trenutak koji treba iskoristiti.

Zaharieva je na sastanku kome su prisustvovali predstavnici nezavisnih tela i saveta nacionalnih manjina, u organizaciji Foruma za etičke odnose, rekla da su četiri države koje će naredne dve godine predsedavati Evropskom savetu, Estonija, Bugarska, Austrija i Rumunija, "snažne pristalice proširenja".

"Sad je trenutak, ne ispuštajte ga. Računamo na vas", rekla je Zaharieva, navodeći da sada treba dati Srbiji jasan plan za proširenje, a napomenula je i da se reforme sprovode zbog građana.

Ona je istakla da je jedan od osnovnih prioriteta bugarskog predsedavanja EU koje počinje 1. januara 2018. godine proširenje EU zemljama Zapadnog Balkana, navodeći da je i rukovodstvu Srbije, sa kojim je razgovarala, izrazila jasnu podršku Bugarske za evropsku perspektivu.

Govoreći o poglavlju 23, šefica bugarske diplomatije je istakla da su reforme u tom smislu potrebne da bi građani živeli bolje i da ekonomski napredak i investicije dolaze kada postoji sigurnost.

Kaže da EU nije samo “unija para”, ali ipak naglašava da taj finansijski momenat nije zanemarljiv, pa je tako iznela podatak da je BDP Bugarske pre ulaska u EU bio 25 milijardi leva, da je 2016. godine bio 92 milijarde, a sada se očekuje da će biti najmanje 94 milijarde leva.

"Ubeđena sam da će posle svih kriza i debata, EU pronaći način da bude pravednija i prosperitetnija. Posle svake krize, unija je snažnija", rekla je Zaharieva i navela da je za Bugarsku važno da ima prosperitetne susede, koji su deo evropske porodice.

Zaharieva je pozdravila i napore srpske vlade u angažovanju za poboljšanje položaja manjina, a kao mogućnost da manjine dobiju pristup medijima navela je lakši dolazak bugarske nacionalna televizije i radija preko kablovskih operatera u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 253 idi na stranu