Vučić u jednodnevnoj poseti Italiji

Beograd, Rim -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Italiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Tokom posete Rimu, predsednik Vučić sastaće se sa predsednikom Italije Serđom Matarelom i premijerom Paolom Đentilonijem, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

On će, najpre, razgovarati sa premijerom Đentilonijem u palati „Kiđii“, a zatim će se sastati sa predsednikom Italije u palati “Kvirinale”, koji će nakon razgovora za visokog gosta iz Srbije prirediti ručak.

Najavljeni su razgovori o bilateralnim odnosima dve zemlje, situaciji u regionu, kao i o podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu.

Poseta Italiji poslednja je u nizu sastanaka koje je Vučić, od stupanja na mesto predsednika Srbije, organizovao sa svetskim, evropskim i regionalnim liderima kako bi ostvario ambicioznu agendu političkog i ekonomskog napretka zemlje i ubrzanja puta Srbije ka članstvu u EU.

Poseta predsednika Srbije Italiji takođe dolazi neposredno posle Samita Zapadnog Balkana i EU, kojem je Italija takođe bila domaćin.

Trst je bio četvrta stanica Berlinskog procesa pokrenutog 2014. godine sa namerom boljeg regionalnog povezivanja država Zapadnog Balkanu, kao i povezivanja regiona sa EU u cilju efikasnijeg puta i pripreme zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

A upravo je jasna evropska perspektiva i njen dostižan realan vremenski okvir ono što i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da čuje ne samo od Rima već i od Brisela i evropske 28-ce.

Ekonomski odnosi dve zemlje biće svakako jedna od glavnih tema razgovora Vučića sa italijanskim zvaničnicima, imajući u vidu da je Italija prvorazredni privredni partner Srbije.

Prema podacima NBS, Italija je na listi najvećih investitora u Srbiju, a kako je naveo nedavno ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, u našoj zemlji prisutno je više od 600 italijanskih firmi koje zapošljavaju više od 26.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 253 idi na stranu