Blic: Vučićev poziv prihvataju SPC, SANU i deo opozicije

Poziv predsednika Aleksandra Vučića na široki društveni dijalog o KiM, koji će započeti u septembru, spremni su da prihvate SANU, SPC i deo opozicije, piše Blic

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Kako navodi beogradski list, deo opozicije prihvata poziv, deo insistira na jedinstvenom stavu o pozivu, a pojedine opozicione stranke od Vučića traže konrektno rešenje.

Vučić je najavio da će poziv da učestvuju u dijalogu dobiti sve relevatne političke stranke, nevladine organizacije, SPC i SANU.

Iz SPC poručuju da će Crkva "rado pomoći državnom vrhu", a spremnost da daju svoje mišljenje iskazao je i generalni sekretar SANU Marko Anđelković.

"Predsednik Republike učinio bi čast SANU ako bi pozvao članove Akademije da iznesu svoje mišljenje o temema važnim za naše društvo, pa tako i o KIM", rekao je Anđelković za Novosti.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kaže da će se njegova organizacija odazvati i aktivno učestvovati u domenima koji se tiču ljudskih prava i pravosuđa.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da će odluku o tome da li će prihvatiti poziv doneti posle konsultacija sa svojim timom, ali smatra da je dijalog o svim ključnim puitanjima u društvu neophodan.

Ona smatra da bi bilo dobro da u takvom dijalogu učestvuju sve strukture - od Akademije nauka i umetnosti, univerziteta, civilnog društva, nezavisnih istraživačkih institucija, medija , privrednih subjekata.

"Naravno, on podrazumeva i učešće donosilaca odluka, predstavnike vlasti i političke opozicije", napominje Liht.

Kada je reč o opoziciji, šef DSS Milan Jovanović kaže da će prihvatiti Vičićev poziv, uz napomenu da to pitanje ne može da se reši na brzinu, a pojedine partije poput DS, pozivaju Vučića da prvo saopšti konkretan predlog.

"Iako su snage koje su izgubile Kosovo vodile sve vreme besomučnu kampanju protiv demokrata kao izdajnika, čim su došli na vlast nastavili su dijalog, sami sebe nazivajući velikim patriotima i spasiocima. Za razliku od njih tada, mi pozdravljamo nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima", rekao je šef DS Dragan Šutanovac.

On je izrazio zabrinutost zbog svega što se na Kosovu dešava i što se, kako tvrdi, životi tih ljudi koriste za politička prepucavanja.

"Iz tog razloga i kako Vučić te i takve razgovore ne bi zloupotrebio pozivamo ga da prvo odgovori šta je dogovorio u Briselu, a da zatim oformi pregovarački tim za Kosovo i javno saopšti svoj predlog rešenja za pitanje Kosova", predložio je Šutanovac.

Konstantin Samofalov iz SDS smatra da bi opozicione stranke morale da zauzmu jedinstveni stav o Vučićevom pozivu.

"Dakle prvo se u medijima pokrene tema o nekom pozivu, pre nego što on uopšte i stigne. Osim toga, u kontekstu razgovora koji se vode oko zajedničkog nastupa demokratske građanske opozicije na beogradskim izborima, opozicione stranke bi trebalo da dogovore zajedničko delovanje i po svim ostalim važnim pitanjima. Tako smatramo da bi u ove dogovore opozicije trebalo uključiti i zajednički odgvoor na poziv Vučića na razgovore o KIM", napominje Samofalov.

Za lidera Dveru Boška Obradovića trenutna vlast je "već priznala Kosovo", a on kaže da nema problem i da Vučiću to kaže u lice.

"A da li ćemo se odazvati zavisi od odluke predsedništva Dveri", naglasio je Obradović.

Blic napominje da se očekuje da vladajuće stranke odgovore pozitivno i podseća da je lider SPS Ivica Dačić pozvao javnost da uzme udela u ovim razgovorima.

Srpski pokret obnove pružio je punu podršku inicijativi Vučića da se otvori unutrašnji dijalog o Kosovu, jer, kako ističu, to zalaganje predstavlja politiku realnosti.

"Naša stranka aktivno će učestvovati u ovom dijalogu i ponudiće svoje konkretne predloge da Kosovo više ne bude simbol smrti i poraza, nego simbol borbe za život i pobedu zemaljske, a ne nebeske Srbije", naveo je lider SPO Vuk Drašković.

Vučić je u autorskom tekstu za "Blic" prethodno rekao da je građane Srbije pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, kako ne bi taj teret ostavili potomcima i zato što je potrebno, da svi zajedno pronađemo odgovor koji će biti trajan i isključiti sukob kao opciju.

"Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak i da pokusamo da budemo realni, da ne dopustimo sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili," napisao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 253 idi na stranu